«Κανείς δεν πρέπει να μπερδεύει την αυτοσυγκράτηση, την σιωπή, την καρτερία, την υπομονή ως αδυναμία… κανείς!», διαμηνύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με την ημερήσια διαταγή του, με την ευκαιρία της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Εφέτος, ταυτόχρονα, γιορτάζουμε γεμάτοι υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση τα διακόσια χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα διακόσια χρόνια απ’ το Μεγάλο Ξέσπασμα του Γένους!

Κι είναι στ’ αλήθεια η πιο λαμπρή και ουσιαστική επέτειος, η κορωνίδα των εθνικών επετείων.

Σύσσωμο το Έθνος εγείρεται, ξεσηκώνεται, ξυπνά και παίρνει στα χέρια του τ’ άρματα, παίρνει στα χέρια του τα όπλα, αποφασισμένο να σπάσει τα ανυπόφορα δεσμά της σκλαβιάς και της ταπείνωσης ή αλλιώς να πεθάνει! 

Η στρατιωτική και αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου δεν πτοεί τους ψυχωμένους Έλληνες!

Μια χούφτα άνθρωποι με το DNA των ομηρικών ηρώων, κι ας μην τους μελέτησαν ποτέ! Μια χούφτα άνθρωποι ανυπέρβλητοι, αποφασισμένοι και γεννημένοι Νικητές, γράφουν χρυσές σελίδες ελληνικής Ιστορίας στα πεδία των μαχών και ανυψώνονται στο στερέωμα των μεγάλων Ηρώων του ιστορικού μας πανθέου! Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης και Ανδρούτσος, Νικηταράς και Μάρκος Μπότσαρης, Κανάρης και Μιαούλης, Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους, και τόσοι άλλοι και άλλες, αναδεικνύονται ως οι καλύτεροι της γενιάς τους!

 Στο πλευρό τους, οι ανώνυμοι Έλληνες αγωνιστές: Οι κλέφτες κι οι αρματολοί, οι σκληροτράχηλοι αγρότες της υπαίθρου και οι αγέρωχοι θαλασσινοί μας! Ορμούν με το γιαταγάνι και το καριοφύλι εναντίον του εχθρού του Γένους και πετυχαίνουν αυτό που φάνταζε βάσει της λογικής ακατόρθωτο! Με την αρετή και την τόλμη τους, με τις κακουχίες και τις στερήσεις τους, και τελικά με το αίμα και τη θυσία τους, με την ίδια τους τη ζωή, κέρδισαν την πολυπόθητη ελευθερία και την αξιοπρέπεια γι’ αυτούς, για τα παιδιά τους και για τις νεότερες γενιές των Ελλήνων. Για όλους μας!!! Για όλους τους Έλληνες σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου! Είναι ωραίο να είσαι Έλληνας! Βαρύ αλλά ωραίο!!! Πολύτιμο! Μοναδικό!!!», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ημερήσια διαταγή του.

Απευθυνόμενος δε προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρατηρεί:

«Διακόσια χρόνια μετά, εμπνεόμαστε και αντλούμε δύναμη από αυτούς για ν’ αντιπαλέψουμε κάθε δυσκολία, να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία, όπως ακριβώς εμπνεύστηκαν και άντλησαν δύναμη εκείνοι απ’ τους αρχαίους μας προπάτορες. 

Διακόσια χρόνια μετά, διδασκόμαστε από αυτούς το πιο σπουδαίο μάθημα. Μάθημα εθνικό αλλά και παγκόσμιο…Μάθημα που λέει ότι ένας τιμημένος θάνατος είναι προτιμότερος από μια ζωή συμβιβασμένη με τη σκλαβιά και την αναξιοπρέπεια. 

Διακόσια χρόνια μετά, κρατάμε την μεγαλειώδη και ασυγκράτητη ορμή τους, την δίκαιη και ιερή οργή τους, αλλά και το απίστευτο και μεγαλειώδες σθένος τους απέναντι σε όλους αυτούς που λόγω και έργω επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια και ονειρεύονται τον κόσμο όπως ήταν αιώνες πριν, γιατί τάχα είναι δυνατοί κι εμείς αδύναμοι…Το 1821 έχει δώσει τις απαντήσεις.

Ο Κωστής Παλαμάς τις κάρφωσε στη συλλογική μνήμη απαντώντας διαχρονικά και μόνιμα εκ μέρους όλων των Ελλήνων και για πάντα… “Η μεγαλωσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα”. Κανείς δεν πρέπει να μπερδεύει την αυτοσυγκράτηση, την σιωπή, την καρτερία, την υπομονή ως αδυναμία…Κανείς! Κι εδώ στέκεστε εσείς!! Οι φύλακες του Έθνους! Οι απόγονοι εκείνων των υπέροχων Ελλήνων, εκείνων των υπέροχων προγόνων. Οι ακοίμητοι φρουροί από το Ορμένιο του Έβρου μέχρι το Καστελλόριζο, δίνοντας το βροντερό “ΠΑΡΩΝ” εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο… ΠΑΝΤΟΥ… Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Πατρίδας… και πέρα απ’ αυτά.

Υπερήφανοι, αγέρωχοι, ατσαλένιοι, αποφασισμένοι και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να πράξετε το ιερό καθήκον σας, να εκπληρώσετε το Χρέος σας, να εκπληρώσουμε το Χρέος μας προς το ιερότερο όλων… Προς την Πατρίδα! Διότι όπως ορίζει ο Πλάτων στον Κρίτωνα: “Μητρός τε και Πατρός και των άλλων Προγόνων, απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς….”. Εκπαιδευόμαστε γι’ αυτό, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό, υπάρχουμε γι’ αυτό.

Για την Εθνική μας Ανεξαρτησία, για την Εδαφική μας ακεραιότητα και την Ελευθερία των Ελλήνων. Γι’ αυτά υπάρχουμε…

Κλείστε μέσα στην καρδιά σας το μεγαλείο των Ηρώων μας και μη φοβάστε κανέναν και τίποτα! “Αυτό τον λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα, μεθύστε με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!”.

Το Ελληνικό Έθνος είναι προορισμένο να ζήσει και θα ζήσει! Και τώρα και πάντα και εις τον αιώνα τον άπαντα!! 

Ερχόμαστε από τα βάθη της Ιστορίας και το λαμπρό φως απ’ το Βαλτέτσι και τα Δερβενάκια, απ’ την Αράχωβα και το Χάνι της Γραβιάς, από το Γέροντα και τη Μυκάλη, μας δείχνει το “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ”! Μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, και θα τον βαδίσουμε αν χρειασθεί, προκειμένου να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Ελλάδα ελεύθερη και υπερήφανη, όπως ακριβώς μας την παρέδωσαν οι αθάνατοι Πρόγονοί μας!!! Όχι μόνο στα τελευταία 200 χρόνια, αλλά σε όλη την υπερτρισχιλιετή ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού.

Αυτής της διαδρομής είμαστε κληρονόμοι και φύλακες. Αυτό είναι το Χρέος μας!».


Πηγή: timesnews.gr