Αλλάζει χέρια η Amazon. Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει υψηλό στέλεχος του κολοσσού. Ο Μπέζος από άλλο πόστο παραμένει ενεργός. Θέλει να στραφεί σε νέα προιόντα και νέες αγορές. Όσες έχουν ακόμη απομείνει.

Ήταν πριν από 27 χρόνια. Σε ένα γκαράζ στο Σιάτλ, ο Τζεφ Μπέζος μαζί με την τότε σύζυγό του Μακ Κένζι ίδρυσαν ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο. Τότε κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την τεράστια επιτυχία του εγχειρήματος. Η επιχείρηση έφερε την καθόλου εύηχη επωνυμία Καντάμπρα. Τι μέλλον θα μπορούσε να έχει μια επιχείρηση με αυτό το όνομα; Έτσι γρήγορα ο Μπέζος το άλλαξε σε Amazon. Η ακατανίκητη γοητεία που του ασκούσε το διαδίκτυο τροφοδότησε το μεγάλο όραμά του. Η Amazon ξεκίνησε ταπεινά από την πώληση βιβλίων και σήμερα έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο διαδικτυακό εμπορικό κατάστημα του κόσμου.

«Νέα προϊόντα και πρωτοβουλίες»

Μαζί έβαλαν τις βάσεις για τον κολοσσό. Σήμερα ο καθένας τράβηξε το δρόμου του

Η είδηση έπεσε χθες το βράδυ σαν βόμβα. Μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες ο ιδρυτής της Amazon αποφάσισε να προχωρήσει σε μιαν ιστορική αλλαγή στην κορυφή του κολοσσού ανακοινώνοντας ότι αργότερα το καλοκαίρι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, την οποία αναλαμβάνει ο Άντι Τζέισι, επικεφαλής μέχρι τώρα της Amazon Web Services. Ο ίδιος ο Μπέζος βέβαια δεν αποχωρεί εντελώς. Θα συνεχίσει από την θέση του επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο οργανωτικά υπόκειται στον Τζέισι. Σε υπόμνημα που απέστειλε στους εργαζόμενους, ο Μπέζος ανέφερε ότι δεν συνταξιοδοτείται, αλλά θα στρέψει την ενέργεια και την προσοχή σε «νέα προϊόντα και πρωτοβουλίες».

«Σε κάθε περιβάλλον υπάρχει πάντα η ευκαιρία για καινοτομία, για αναδιαμόρφωση του τρόπου, με τον οποίο εργάζεται η βιομηχανία» παρατηρεί ο Εντ Άντερσον, αναλυτής από την εταιρεία μελέτης παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών Gartner. «Θέλω να πω ότι η Amazon δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία που με την καινοτομία της φέρνει τα πάνω-κάτω στην αγορά. Αλλά είναι χαρακτηριστικό το εύρος, με το οποίο το έκανε ο Μπέζος. Δεν έχουν απομείνει πολλές αγορές ανέγγιχτες  κατά μία έννοια σε σχέση με τα όσα έχει καταφέρει η Amazon».

Η σκοτεινή πλευρά της Amazon

Αυτό το εύρος είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς με λόγια. Ό,τι ξεκίνησε με βιβλία μετατράπηκε σε ένα τεράστιο χώρο παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, από αλυσίδα σούπερ-μάρκετ μέχρι και την διαστημική εταιρεία Blue Origin συν την Washington Post. Η περίοδος της πανδημίας και ιδιαίτερα η περίοδος των Χριστουγέννων έκανε την Amazon να σπάσει πρώτη το όριο των 100 δις δολαρίων διπλασιάζοντας τα καθαρά της κέρδη στα 7,2 δις δολάρια. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά της ζωής της Amazon. Γιατί υπάρχει και σκοτεινή. Ο Μπέζος κατηγορήθηκε ότι με την τεράστια δύναμή του στην αγορά και τις ασυναγώνιστες χαμηλές τιμές κατέστρεψε ο λιανεμπόριο. Στο στόχαστρο μπήκαν και οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων του. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ωστόσο δεν υπάρχει άλλο. Κάθονταν μέχρι πρότινος στον Λευκό Οίκο.

Αλλά η κύρια αιτία της έχθρας του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζεφ Μπέζος δεν ήταν η Amazon, αλλά η Washington Post, που τον είχε περάσει γενεές δεκατέσσερεις. «Νομίζω ότι η συνεισφορά του Μπέζος είναι ότι έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την αγορά, τη βιομηχανία, την κάθε βιομηχανία» συνοψίζει ο Εντ Άντερσον. Αλλά ο Μπέζος δεν έχει σκοπό να συνταξιοδοτηθεί. Ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Έστω και από ένα πιο διοικητικό πόστο.

Ειρήνη Αναστασοπούλου /AP


Πηγή: timesnews.gr