Η φινλανδική αρχή για την πυρηνική ασφάλεια STUK ανακοίνωσε σήμερα πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν μέσα στη Μονάδα 2 του Πυρηνικού Σταθμού Olkiluoto γύρω στη 1 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη Δυτική Φινλανδία, όμως δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας έξω από τον σταθμό και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

«Είναι ένα σημαντικό και ασυνήθιστο περιστατικό και πρέπει να δώσουμε σωστές πληροφορίες γι’ αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο φινλανδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Άινο Κάισα Πεκόνεν.

Ο Τζάρμο Τάνχουα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TVO που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο στην ιστορία του σταθμού. Η TVO είναι μια κοινοπραξία ενεργειακών εταιρειών και βιομηχανιών.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για την πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως η φινλανδική STUK τον ενημέρωσε για ένα «περιστατικό» στη Μονάδα 2  .

«Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν μέσα στον σταθμό και ο αντιδραστήρας έκλεισε. Σύμφωνα με τη STUK, δεν διέρρευσε στο περιβάλλον ραδιενέργεια από τον σταθμό», ανέφερε σε δήλωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, επαναλαμβάνοντας τις ανακοινώσεις που είχε κάνει νωρίτερα η STUK.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr