Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση της Τσέχας οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων Eliška Junková, πρωτοπόρου στην ιστορία των αγώνων αυτοκινήτου. Γνωστή ως η «Βασίλισσα του Τιμονιού», η Junková αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 εναντίον των κορυφαίων οδηγών της Ευρώπης, και το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα Grand Prix.

Η Alžběta «Eliška» Junková γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα (16 Νοεμβρίου) του 1900 στην αυστροουγγρική πόλη Olomouc, σήμερα μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Απέκτησε ενδιαφέρον για αγωνιστικά αυτοκίνητα από τα χρόνια που ήταν μαθήτρια στο Γυμνάσιο, μαζί με τότε φίλο της και μετέπειτα σύντροφό της Vincenc «Čeněk» Junek. Με το πάθος της για τα αυτοκίνητα να μεγαλώνει, πήρε μαθήματα οδήγησης στην Πράγα και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στην Τσεχοσλοβακία που έλαβε δίπλωμα οδήγησης. Όταν ο σύζυγός της ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων, η Junková κάθισε δίπλα του ως συνοδηγός και μηχανικός. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αναλάβει η ίδια το τιμόνι.

Η Eliška Junková έγινε διάσημη, τρέχοντας με την Bugatti στους πιο δύσκολους αγώνες της Ευρώπης. Ανέπτυξε μάλιστα και μια στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, Ettore Bugatti. Η Junková αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, αλλά η «κληρονομιά» της διατηρήθηκε ζωντανή από τον Τσέχο συνθέτη Jaroslav Ježek, με την κλασική τζαζ σύνθεση «Bugatti Step», καθώς και με την αυτοβιογραφία της Η μνήμη μου είναι Bugatti.

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή ημέρα, η Google εύχεται χρόνια πολλά με ένα Doodle, σε μία πρωτοπόρο που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες οδηγούς σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: timesnews.gr