Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), στο Κολωνάκι. Την υποδέχθηκε και την ξενάγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δάφνις Κόκκινος και η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Βικτωρία Ζυγούρου – Καρτάλη. Οι τρεις αίθουσες της μοναδικής κρατικής σχολής σύγχρονου χορού στην Ελλάδα ήταν γεμάτες με χορευτές όλων των ετών φοίτησης. Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε φέτος στην ΚΣΟΤ ομαλά, τηρώντας όλες τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Στη συνάντηση που ακολούθησε ο κ. Κόκκινος επεσήμανε την ανάγκη να αναβαθμιστεί η ΚΣΟΤ σε Ανώτατη Σχολή 5ετους φοίτησης και αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συζήτησε τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου η Σχολή να αποτελέσει ένα υποδειγματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με διεθνή ακτινοβολία και αξιοπιστία.

Το κτήριο της ΚΣΟΤ, το ιστορικό μεσοπολεμικό κτήριο (αρχιτέκτων Γεώργιος Σ. Κοντολέων), δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης σχολής χορού στον 21ο αιώνα. Η Υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση της ΚΣΟΤ να αναζητήσει κτήρια στην Αθήνα, αλλά και σε γειτονικούς δήμους, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν με μακροχρόνια ενοικίαση στη Σχολή, μέσω προγραμματικής συμφωνίας με το ΥΠΠΟΑ. Το νέο κτήριο θα επιτρέψει στη Σχολή να αυξήσει τις αίθουσες χορού, αλλά και να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη της, η οποία σήμερα αριθμεί 6.000 τόμους.

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ)

Εν τω μεταξύ υπό την διεύθυνση του Δάφνι Κόκκινου αναβαθμίστηκαν τα ηχητικά συστήματα στις αίθουσες διδασκαλίας και δρομολογείται τις επόμενες μέρες και η τοποθέτηση σε αυτές ειδικού πατώματος. Για την αγορά νέων πιάνων (η Σχολή χρησιμοποιεί πιάνα της δεκαετίας του ’70) η κ. Μενδώνη έδωσε σήμερα οδηγία να εκταμιευτεί, ως έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ προς την ΚΣΟΤ το ποσό των 30.000 ευρώ.

Μια εκπαίδευση σε κίνηση εντός και εκτός συνόρων, σχεδιάζει ο Δάφνις Κόκκινος. ‘Ήδη, ένας θρύλος του σύγχρονου χορού, η Άννα Λαγκούνα, μάγεψε, μέσω οθόνης, τους σπουδαστές στην Αθήνα. Τα σεμινάρια με διάσημους χορευτές και χορογράφους θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης. Επίσης, προετοιμάζεται συνεργασία με την Ακαδημία Χορού της Ρώμης, ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα η ΚΣΟΤ θα ταξιδέψει στο Ηράκλειο της Κρήτης για να παρουσιάσει το μπαλέτο Καρυοθραύστης. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού προέτρεψε τον Δάφνι Κόκκινο να συνεχίσει τις εμφανίσεις σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα σε εκείνες που έχουν την υποδομή, όπως η Καλαμάτα που διαθέτει το υπερσύγχρονο Μέγαρο Χορού.


Πηγή: timesnews.gr