Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιτυχής και η τρίτη έκδοση ομολόγου της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του...

Επιτυχής και η τρίτη έκδοση ομολόγου της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του SURE, με αρνητικό επιτόκιο

338
0

Επιτυχής και η τρίτη έκδοση ομολόγου της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του SURE, αυτή τη φορά  ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως

 Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν η έκδοση αποτελείται από ένα μεμονωμένο τμήμα που οφείλεται για αποπληρωμή τον Νοέμβριο του 2035 και υπήρξε πολύ έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών που υπερκαλύφθηκε 13 φορές. Αυτό μεταφράστηκε σε ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν περισσότερα σε δάνεια από ό, τι θα πρέπει να αποπληρώσουν.

Το 15ετές κοινωνικό ομόλογο έγινε εξαιρετικά δεκτό από τις κεφαλαιαγορές και η καλύτερη έκδοση15 ετών από έναν υπερεθνικό εκδότη μέχρι σήμερα.

Το ομόλογο τιμήθηκε με αρνητική απόδοση -0,102%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 102 ευρώ που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, επιστρέφουν 100 ευρώ. Αυτό το αρνητικό πλεονέκτημα επιτοκίου μεταβιβάζεται συνεπώς απευθείας στα κράτη μέλη που λαμβάνουν τα δάνεια με τη μορφή δανεισμού back-to-back.

Οι τράπεζες που υποστήριξαν την Κομισιόν σε αυτήν τη συναλλαγή ( bookrunners) ήταν οι Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, LBBW και Sociιtι Gιnιrale.

Μετά την εκταμίευση των εσόδων αυτού του ομολόγου, 15 κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν λάβει 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τρεις μεταβιβάσεις κατά την περίοδο από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Η Κομισιόν θα προβεί σε περαιτέρω εκδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος EU SURE το 2021, έως το μέγιστο διαθέσιμο ανώτατο όριο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 2021, η Κομισιόν να ξεκινήσει το δανεισμό στο πλαίσιο του NextGenerationEU,  750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης.


Πηγή: timesnews.gr