Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ερντογάν υπό την απειλή κυρώσεων: Θέλουμε την ΕΕ αλλά μεροληπτεί σε βάρος...

Ερντογάν υπό την απειλή κυρώσεων: Θέλουμε την ΕΕ αλλά μεροληπτεί σε βάρος μας – Στις Βρυξέλλες ο Καλίν

342
0

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε.

«Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».

Καλίν: Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μεσόγειος, η Λιβύη, η Συρία και το Καραμπάχ ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχίμ Καλίν, με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Καλίν πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στις Βρυξέλλες ενόψει τις Συνόδου της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο των επαφών του ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την επικεφαλής σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, Μαριέμ φαν ντεν Χόιβελ, τον επικεφαλής του ιδιαιτέρου γραφείου της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Μπιόρν Ζάιμπερτ, και τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), Χέλγκα Σμιτ.

Στις συναντήσεις ο Καλίν επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε τομείς όπως η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, η συμφωνία για το μεταναστευτικό, η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και ο πολιτικός διάλογος.

Ο Καλίν υπογράμμισε ότι χρειάζονται νέες ιδέες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο, ανέφερε πως η Τουρκία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση για την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η στρατηγική σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων και πως χρειάζονται νέα και συγκεκριμένα βήματα που θα φέρουν ένα νέο δυναμισμό στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, θα διευρύνουν τη συνεργασία και θα ενισχύσουν τη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Δηλώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις ευθύνες που της αναλογούν σε περιφερειακά θέματα, ο Καλίν τόνισε ότι ο διάλογος και η συνεργασία για την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων θα είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών.

Η Τουρκία θεωρεί στρατηγική προτεραιότητα την ένταξη στην ΕΕ, ανέφερε ο Καλίν και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν με ένα στρατηγικό μυαλό τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αφήνοντας στην άκρη όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις τους.

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί να καταπονούν και να αιχμαλωτίζουν τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ οι διμερείς διαφωνίες είπε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας τη σημασία της μετάβασης το συντομότερο δυνατό σε θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ οι οποίες αποκτούν ολοένα και περισσότερο στρατηγική σημασία.

Κοινοτικός εκπρόσωπος στο Real.gr για Καλίν

Το πρωί του Σαββάτου, κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας στο  real.gr επιβεβαίωσε τις συναντήσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν με κοινοτικούς αξιωματούχους και συγκεκριμένα με τους επικεφαλείς των γραφείων της Προέδρου της Κομισιόν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι αυτές «εντάσσονται στη διαδικασία που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».


Πηγή: timesnews.gr