Άρθρο παραπομπής του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιθανόν θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε χθες Σάββατο ο Δημοκρατικός πολιτικός Τεντ Λου, μέλος του σώματος αυτού του Κογκρέσου, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου (της Βουλής Νάνσι) Πελόσι θα προτιμούσαμε ο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το σωστό και να παραιτηθεί, ή ο αντιπρόεδρος (Μάικ) Πενς να δείξει πως έχει σπονδυλική στήλη και για χάρη του εαυτού του και της οικογένειάς του να επικαλεστεί την 25η τροπολογία» του Συντάγματος, ανέφερε ο Λου.

«Αν δεν συμβεί τίποτε από αυτά, τότε τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το άρθρο της παραπομπής, που αφορά υποκίνηση ανταρσίας, κι αναμένουμε πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Πώς φτάσαμε όμως εδώ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χτίσει ένα μεγάλο αριθμό υποστηρικτών λέγοντας στους πολίτες ότι η αμερικανική πολιτική αποτελεί ένα παιχνίδι που έχει παιχτεί σε βάρος των υποστηρικτών του.

Τον Νοέμβριο, έχασε τις εκλογές από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν σε μια εκλογική διαδικασία ελεύθερη και δίκαιη.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτές τις εκλογές, ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τους οπαδούς του ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί από αυτούς. Αυτή η καταγγελία για νοθεία είναι, ωστόσο, ψευδής. Υπήρξε άλλωστε αντικείμενο δεκάδων αγωγών και δικαστικών υποθέσεων, και κανένα δικαστήριο δεν διαπίστωσε ότι έχει βάση.

Στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησε νομικές διαδικασίες για να επισημοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σύμφωνα με το νόμο.

Ένας όχλος ένοπλων ταραχοποιών, έπειτα από υποκίνηση του Τραμπ  ο οποίος ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση ώστε να μην «υποχωρήσουν», εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να σταματήσουν τη νόμιμη διαδικασία.

Έχοντας αφήσει πίσω της πέντε νεκρούς η εισβολή ανετράπη, η εκλογική νίκη του Μπάιντεν επικυρώθηκε και η εύθραυστη τάξη αποκαταστάθηκε.

Στις 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου προέδρου με τον Τραμπ να έχει υποσχεθεί «ομαλή μετάβαση της εξουσίας», αν και δεν πρόκειται να παρευρεθεί.  Το «παρών», ωστόσο, αναμένεται να δώσει ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο έχει δημιουργήσει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής και τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο, υποστηρίζει η gzeromedia. Τα ερωτήματα αυτά θα κληθούν να απαντήσουν οι ΗΠΑ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μήνες, χρόνια.

Ποια είναι αυτά τα ερωτήματα όμως;

1.Αυτή η παραβίαση του κράτους δικαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες , με την διακοπή της μετάβασης της προεδρικής εξουσίας από έναν ένοπλο όχλο , θα προκαλέσει σχίσμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χωρίζοντάς το σε αντιμαχόμενες κλίκες που δεν θα μπορούν να διαμορφώσουν ένα ενιαίο συνεκτικό πολιτικό κόμμα;

2.Τι αντίκτυπο θα έχει η (σύντομη) κατοχή του Καπιτωλίου από τους υποστηρικτές του Τραμπ στην προθυμία των Ρεπουμπλικανών νομοθετών να διαπραγματευτούν και να συμβιβαστούν με τον προσεχώς πρόεδρο Τζο Μπάιντεν; Θα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με έναν πρόεδρο τον οποίο πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ θεωρούν παράνομο και εχθρό;

3.Πώς θα αντιδράσουν ο Τζο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα σε αυτό το όλο και πιο τοξικό πολιτικό περιβάλλον; Θα προσπαθήσουν οι Δημοκρατικοί με κάποιο τρόπο να προσεγγίσουν όσους Ρεπουμπλικανούς έχουν απηυδήσει από αυτές τις ταραχές; Ή θα πεισθούν ότι πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καμία υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς;

4. Θα θεωρηθεί υπεύθυνος ο Τραμπ για την υποκίνηση αυτής της εισβολής από μέλη του κόμματός του; Εάν οι τρέχουσες εχθροπραξίες κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και μέχρι την ορκωμοσία του Μπάιντεν, θα υπάρξει σοβαρή προσπάθεια να απομακρυνθεί από την εξουσία;

5. Τι θα κάνουν οι ξένες κυβερνήσεις μπροστά σε αυτό το «θέαμα»; Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι των ΗΠΑ γνωρίζουν ήδη ότι ο Τραμπ κέρδισε 74 εκατομμύρια ψήφους, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο για την προεδρία στην ιστορία, εκτός από τον άνθρωπο που τον νίκησε. Ξέρουν ότι έχει επεκτείνει την πολιτική του βάση. Ήδη καταλαβαίνουν  λοιπόν  ότι ο Τραμπ, ή τουλάχιστον ο «Τραμπισμός», θα μπορούσε να επιστρέψει το 2024. Πώς το θέαμα ενός όχλου υπέρ του Τραμπ που εισβάλλει στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ αλλάζει τον υπολογισμό τους σχετικά με το πόσα θα επενδύσουν για να κάνουν μακροπρόθεσμες οικονομικές, πολιτικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν;

6.Πώς μοιάζει ο κόσμος όταν η μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη πλήττεται από ένα επίπεδο πολιτικής αστάθειας και σκηνές αναταραχής που συνδέονται πιο συχνά με τις λεγόμενες «αναδυόμενες» αγορές;

naftemporiki.gr


Πηγή: timesnews.gr