Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των...

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών στην Κρήτη

318
0

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη ζητάει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, στην ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση τα εξής:

«Για άλλη μια φορά περιοχές της Κρήτης (Οροπέδιο Λασιθίου, Καστέλι Μινώα Πεδιάδος, Χερσόνησος, Μυλοποτάμος, Αμάρι, Πλατανιάς, Σταυρωμένος και δεκάδες χωριά του Ρεθύμνου) επλήγησαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών που άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές, ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές. Σε σπίτια και καταστήματα μικροεπαγγελματιών εντοπίζονται τεράστιες ζημιές, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο έχουν καταστραφεί, μεγάλες είναι οι ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο».

«Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στην περιοχή της Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οφείλονται στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων και έργων διευθέτησης των ομβρίων υδάτων με ευθύνη, τόσο της Ε.Ε., όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς τα έργα αυτά ακόμη και εάν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δεν υλοποιούνται γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωσή τους.

Οι κάτοικοι ανάμεσα σε άλλα καταγγέλλουν ότι τα έργα κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι και το τμήμα του ΒΟΑΚ στη Χερσόνησο δεν συνοδεύονται από αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ή ότι τμήματα του ποταμού Γουβιανού στη Χερσόνησο έχουν μπαζωθεί προς διευκόλυνση των ξενοδοχειακών ομίλων της περιοχής. Αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων ισοπεδώνει ολόκληρες περιοχές αφήνοντας έκθετες τις λαϊκές ανάγκες» πρόσθεσε ο Κ. Παπαδάκης.

«Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑ) για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και αυτοπασχολούμενων, αλλά και των αγροτών, αίροντας τις δυσμενείς προϋποθέσεις που διέπουν το ταμείο;

– Πώς αιτιολογεί ότι μετά από χρόνια χρήσης του ΕΣΠΑ, αποδεικνύεται έμπρακτα και για την Περιφέρεια Κρήτης, όπως και συνολικότερα, ότι στο πλαίσιό του, πέραν των σχεδιασμών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δεν αποτελούν προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά κι άλλα ζωτικής σημασίας έργα και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες;» κατέληξε στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


Πηγή: timesnews.gr