Συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού διαθέτει με έξι φαρμακευτικές η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα σήμερα η ΕΕ αναμένεται να υπογράψει το έκτο της συμβόλαιο, το οποίο αγορά την προμήθεια του εμβολίου της Moderna. Την ανακοίνωση έκανε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονυας ότι άιεν προσθέτοντας ότι η συμφωνία «μάς επιτρέπει να αγοράσουμε έως 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που παράγεται από την Moderna».

Μιλώντας σήμερα στην Ευρωβουλή η πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, εκφράζοντας μία αισιόδοξη άποψη για την έκβαση της μάχης κατά της πανδημίας. «Υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί. Τα κράτη μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα» πρόσθεσε και συνέχισε αναφέροντας ότι πρόκειται «για εκατομμύρια σύριγγες και την ψυχρή αλυσίδα, την οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού, τα πάντα».

«Εν ολίγοις: τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν επιμελητειακά για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Επειδή αυτό είναι το εισιτήριό μας για αυτήν την έξοδο από την πανδημία» σημείωσε.

Προειδοποιεί  για τρίτο κύμα μολύνσεων

Μπροστά στην χαλάρωση των μέτρων που σχεδιάζουν, και κάποιες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει, ενόψει των Χριστουγέννων,  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα τα μέτρα του lockdown.

Όπως δήλωσε, υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί ένα τρίτο κύμα μολύνσεων, φόβο που έχει εκφράσει και τις προηγούμενες ημέρες. ​

«Ξέρω ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων, μπάρμεν και σερβιτόροι θέλουν να λήξουν οι περιορισμοί. Όμως πρέπει να διδαχθούμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Η υπερβολικά γρήγορη και υπερβολικής έκτασης χαλάρωση δημιουργεί κίνδυνο για ένα τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.


Πηγή: timesnews.gr