Ο φόρος τιμής στον Σαμουέλ Πατί, τον καθηγητή που δολοφονήθηκε γιατί είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του, που έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα στα σχολεία της Γαλλίας θα περιοριστεί σε ενός λεπτού σιγή λόγω των υγειονομικών περιορισμών και των μέτρων ασφαλείας.

Η επιστροφή στις τάξεις, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να μεταφερθεί στις 10.00 για να δοθεί χρόνος στις παιδαγωγικές ομάδες να προετοιμάσουν ένα αφιέρωμα στον αποκεφαλισμένο καθηγητή, θα γίνει τελικά στο συνηθισμένο πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

“Όλοι οι μαθητές θα ξαναρχίσουν τα μαθήματα στο σχολείο ως συνήθως”, έγραψε σε επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί στις 11.00 μετά την ανάγνωση στους εκπαιδευτικούς της επιστολής στους Ζαν Ζορές (1859-1914), Γάλλου σοσιαλιστή πολιτικού και φιλειρηνιστή, που δολοφονήθηκε λίγο μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, από έναν 29χρονο εθνικιστή συμπατριώτη του, λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο.

“Ένας διδακτικός χρόνος στην τάξη”, προσαρμοσμένος στην ηλικία των μαθητών, γύρω από τις αξίες της Δημοκρατίας και του σχολείου της θα μπορεί να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα ή να πραγματοποιείται “καθόλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου” διευκρινίζεται στην επιστολή.

Ο υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει αρχικά ότι οι παιδαγωγικές ομάδες μπορούν θα συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις τη Δευτέρα το πρωί πριν συναντήσουν τους μαθητές τους.

Στο μεταξύ, η Γαλλία επλήγη από μια νέα τζιχαντιστική επίθεση στη Νίκαια, στον νότο της χώρας, και έχει εν μέρει τεθεί σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης της εξάπλωσης της Covid-19.

Ο αποκεφαλισμός που διαπράχθηκε την παραμονή των διακοπών των Αγίων Πάντων, του καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης, συγκλόνισε τη χώρα και βύθισε τους κύκλους της εκπαίδευσης στον τρόμο, αφήνοντάς τους κατάπληκτους.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr