Την Τετάρτη, 4 Νοε 2020, στις 12.00, οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στην πλατφόρμα zoom με δυνατότητα παρακολούθησης και υποβολής προτάσεων & ερωτήσεων στο facebook: skywalker, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, με θέμα την Αγροτική Εκπαίδευση.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει, μέχρι σήμερα στην μετά την εμφάνιση του covid 19 εποχή, οργανώσει αρκετές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις, από τις οποίες μερικές βρίσκονται στο Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, όπως: Αττική Κτηνοτροφία (2/6/2020), Κοινωνική Οικονομία (26/6/2020), Συνεργατισμός & Κλιματική Αλλαγή (3/7/2020), Τοπική Ανάπτυξη (10/7/2020), Επιχειρηματικότητα στην Κτηνοτροφία (22/7/2020), Τιμές Αγροτικών Προϊόντων (9/9/2020), Αγροτική Επιχειρηματικότητα-Βοσκότοποι (16/9/2020), Αγροτικά Προϊόντα, Μεταποίηση, Τουρισμός, Πολιτισμός, Γαστρονομία (23/9/2020), Βιώσιμα Αγροδιατροφικά Συστήματα (7/10/2020), Ελληνίδα Αγρότισσα (14/10/2020) & Τοπική Διατροφική Ασφάλεια (21/10/2020).

Σχεδόν σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις καταγράφηκε η απελπισμένη διαπίστωση ότι ΔΕΝ αντιλαμβάνονται οι αγρότες να προσφέρεται επαρκής Αγροτική Εκπαίδευση, ή για την ακρίβεια είναι ανύπαρκτη η Αγροτική Εκπαίδευση.

Από όσες παιδαγωγικές μεθόδους εντοπίσθηκαν σε διάφορες προσφερόμενες πηγές καταγράφηκαν: 1. Η Εισήγηση – διάλεξη, 2. Η Επίδειξη, 3. Η Διήγηση, 4. Η Ατομική μελέτη, 5. Η Παρακολούθηση διδασκαλιών, 6. Ο διάλογος, 7. Η μαιευτική (κατευθύνεται από το δάσκαλο), 8. Οι ερωταποκρίσεις, 9. Ο ελεύθερος διάλογος, 10. Το στρογγυλό τραπέζι-πάνελ, 11. Η ιδεοθύελλα-brain storming, 12. Διερευνητική μέθοδος, 13. Μελέτη περίπτωσης, 14. «λύση προβλήματος», 15. Λήψη απόφασης, 16. Σχέδια εργασίας (μέθοδος project), 17. Ομάδες εργασίας μαθητών, 18. Μικροδιδασκαλία, 19. Η Προσομοίωση, 20. Τα Παιχνίδια ρόλων, 21. Η βιωματική μάθηση, 22. Η μέθοδος project, 23. Η λύση προβλήματος, 24. Οι ομάδες εργασίας, 25. Η πειραματική μέθοδος, 26. Η δραματοποίηση, 27. Η μίμηση ρόλων, 28. Το παιγνίδι, 29. Η έρευνα, 30. Εκπαιδευτικές επισκέψεις, 31. Συνεντεύξεις με επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικούς κλπ, 32. Η διδασκαλία με ηλεκτρονικά μέσα, 33. Η θεατρική παράσταση, 34. Η δραματοποίηση, 35. Δραματοποίηση με βάση συγκεκριμένο λογοτεχνικό κείμενο, 36. Δραματοποίηση με βάση ελεύθερο κείμενο, 37. Οι ομάδες συνάντησης, 38. Η Συμβουλευτική, 39. Η κριτική διδασκαλία & 40. Ο κριτικός στοχασμός (reflection).

Αλλά πουθενά ΔΕΝ βρήκαμε την ΜΑΘΗΤΕΙΑ … Πιθανόν οι αστοί θεωρούν την ΜΑΘΗΤΕΙΑ ανυπόληπτη παιδαγωγική μέθοδο, ή προσπαθούν να αποστασιοποιήσουν τα νεότερα μέλη της κοινωνίας από τις αρχές και την ηθική της τοπικής κοινωνίας, που είναι ενσωματωμένες στην τοπική εκπαίδευση όταν γίνεται με την μέθοδο της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ! …

Οι επικρατούσες παιδαγωγικές μέθοδοι στα σχολεία μας τα τελευταία 200 χρόνια μοιάζει να ήταν προσανατολισμένες στο να προετοιμάζουν καλούς στρατιώτες, καλούς εργάτες, καλούς υπαλλήλους, καλούς οπαδούς (κομμάτων & ομάδων …), καλούς τσιμενταρισμένους κατοίκους πόλεων … υπό τις οδηγίες κάποιων «πεφωτισμένων» από «καθ’ έδρας» καθοδηγητές, σε μια αυστηρή πυραμιδική ιεραρχημένη τάξη …

Αλλά η φύση είναι το αποτέλεσμα της ισορροπίας του χάους, και οι αγρότες, ως κατ’ επάγγελμα φροντιστές του περιβάλλοντος δηλαδή της πολυπλοκότητας της φύσης και της αλληλεπίδρασης όλων, πρέπει να έχουν μια πολυεπίπεδη διαφοροποιημένη προσέγγιση, όπως είναι η ισορροπία στην ζωή και όχι μια συγκεκριμένη οπτική-κατεύθυνση, όπως μοιάζει ότι προσφέρεται στους νέους «γενίτσαρους» της αγροτικής κοινωνίας από τα αστικού τύπου σχολεία…

Οι καλλιέργειες και οι εκτροφές στην Ελλάδα καλούνται-πρέπει να είναι εναρμονισμένες με την υπάρχουσα κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα, με 15.500 χλμ ακτογραμμής στα 132.000 τχλμ και με το 76% πάνω από τα 600μ υψόμετρο. Η Ελλάδα είναι η τρίτη σε βιοποικιλότητα χώρα σε όλο τον πλανήτη με 6.300 φυτά από τα οποία 1470 είναι αυτόχθονα και ενδημικά! …. Η Ελλάδα διατηρεί τον δεύτερο ζωντανό πολιτισμό στον κόσμο, με πρώτη την Κίνα. Υπήρξαν και άλλοι σπουδαίοι πολιτισμοί, αλλά ΔΕΝ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΙ σήμερα.

Μοιάζει σαν ηθελημένος αυτό- ακρωτηριασμός η απεμπολή της μυθολογίας, της θυμοσοφίας του ελληνικού λαού και της καλλιεργητικής παράδοσης & εκτροφικών τεχνικών των βιώσιμων αγροτικών κοινωνιών.

Τα αστικού τύπου σχολεία με το εξάωρες διαλέξεις-«μάθημα» σε πενθήμερο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, για 33 εβδομάδες ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στα οποία πολλές φορές διδάσκουν «επισκέπτες» δάσκαλοι ή καθηγητές που μένουν σε άλλο τόπο, καταστρέφουν την ηλικιακή ανανέωση των αγροτικών κοινωνιών.

Οι αγροτόπαιδες και αγρότισσες που αποφοιτούν από τα αστικού τύπου σχολεία, αποκτούν επίκτητα αστικά πρότυπα, και ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να συνεχίσουν την αγροτική ζωή.

Αλλά τα αγροτικά επαγγέλματα είναι ταυτισμένα με την αγροτική ζωή. ΔΕΝ μπορείς να είσαι επιτυχημένος επαγγελματίας αγρότης, χωρίς να ζεις δίπλα στον στάβλο ή κοντά στο χωράφι. Και η «λύση» των «ενσωματωμένων» στο χωράφι ή στον στάβλο οικονομικών μεταναστών, δεν εξασφαλίζει ούτε την συνέχεια στην αποτελεσματική εκμετάλλευση, ούτε δίνει την απαραίτητη ποιότητα, στα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα.

Η φροντίδα του περιβάλλοντος και η αξιοποίηση από κάθε κύκλο της φύσης, για να αντληθούν αγαθά ως τρόφιμα για ανθρώπους, είναι μια συνεχής διαδικασία, ακριβώς όπως η ζωή, 365 μέρες το χρόνο, χωρίς πολυήμερες άδειες αναψυχής, χωρίς ΣαββατοΚύριακα weekend, 24 ώρες την ημέρα!

Και η αγροτική εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί παρά να είναι μορφής μαθητείας που ακολουθεί την ζωή και ταυτίζεται μαζί της, ακριβώς όπως ταυτίζεται η καθημερινή αγροτική ζωή με τα αγροτικά επαγγέλματα. Μάλιστα ταυτίζεται ακόμα και χωρικά: ο αγρότης ζει στον ίδιο χώρο της εργασίας του.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων στο Μενίδι Αττικής, γραμματέας στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, όπως μας είπε, εφαρμόζουν σχεδόν όλες τις μορφές παιδαγωγικών μεθόδων, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ενηλίκων, όπως συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες, συμβούλια, επισκέψεις μελέτης, επιδείξεις, ανταλλαγή εμπειριών, διάλογοι, συνεντεύξεις, πειραματικές παραγωγές, και στην εποχή covid 19 με τις τακτικές κάθε Τετάρτη, στις 12.00, δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, με την τεχνολογική υποστήριξη του Skywaker οργανώνει συζήτηση την Τετάρτη, 4 Νοε 2020, στις 12.00, με θέμα: Αγροτική Εκπαίδευση στην σειρά υποστήριξης της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter “ΑγροΝέα” (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, [email protected].


Πηγή: timesnews.gr