Από τις 8 Μαρτίου η Φινλανδία θα τεθεί σε lockdown τριών εβδομάδων και είναι έτοιμη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.

Το lockdown δεν θα περιλαμβάνει απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά θα προβλέπει το κλείσιμο των εστιατορίων και την τηλεκπαίδευση, αντί της διά ζώσης διδασκαλίας, για μαθητές 13 ετών και άνω, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από συζήτηση για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Μεταξύ άλλων, βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα επιτρέπει να απαιτείται από τους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών να εργάζονται περισσότερες ώρες και να ακυρώσουν τις άδειές τους.

Η Μαρίν δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη για να ανακοπεί η διασπορά των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Εάν περιμένουμε να επιδεινωθεί η κατάσταση, θα είναι πιο δύσκολο να το σταματήσουμε», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα-Μάγια Χένρικσον, μέλος μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι πιστεύει πως δεν είναι απαραίτητο να τεθούν σε ισχύ όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην πράξη έκτακτων εξουσιών και ότι ο περιορισμός της δραστηριότητας των εστιατορίων θα είναι αρκετός.

Ενώ η Φινλανδία έχει αυτή τη στιγμή το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει γρήγορη αύξηση στα νέα ημερήσια κρούσματα, που χθες έφτασαν τα 590.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η επιδημία έχει επιδεινωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με την μητροπολιτική περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ελσίνκι να είναι η χειρότερο πληγείσα.


Πηγή: timesnews.gr