Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία έδωσε τα συλλυπητήριά του μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι γαλλικές αρχές, διαβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Χθες, η γαλλική προεδρία εξέφρασε τη λύπη της για την «απουσία μηνυμάτων συλλυπητηρίων και συμπαράστασης του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί».

Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει πως «η Τουρκία, που πολεμά εδώ και χρόνια εναντίον όλων των ειδών τρομοκρατίας και βίας, λυπήθηκε από τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί».

Η λύπη αυτή διατυπώθηκε από τον πρώτο αντιπρόσωπό της στη Γαλλία, τον πρέσβη Ισμαήλ Χακί Μούσα, συμπληρώνεται.

Σε ένα tweet που αναρτήθηκε τη 17η Οκτωβρίου, ο διπλωμάτης έγραψε, στα γαλλικά: «Σοκαρισμένος από τη στυγερή δολοφονία ενός καθηγητή στο Κονφλάν Σεντ Ονορέν. Τίποτα δεν μπορεί να το δικαιολογήσει αυτό. Τα συλλυπητήριά μου στις οικείους του», υπενθυμίζει το υπουργείο.

Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απάντησε στις επιθέσεις του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανακάλεσε στο Παρίσι τον πρέσβη της Γαλλίας, σε μια σπάνια διπλωματική ενέργεια.

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν λόγο της στάσης του προς τους μουσουλμάνους.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν κατήγγειλε εκ μέρους της Τουρκίας «μια βούληση πυροδότησης του μίσους εναντίον της Γαλλίας και του προέδρου της.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr