Συζητήσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στην Γαλλία η παραγωγή εμβολίου από την γαλλο-αυστριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας Valneva με την οποία διαπραγματεύεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς το εμβόλιο που αναμένεται να παραχθεί τους επόμενους μήνες, θα παραδοθεί καταρχήν στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού  το Λονδίνο χρηματοδότησε τόσο τις κλινικές δοκιμές όσο και την επέκταση του εργοστασίου της εταιρίας στη Σκωτία.

Συνεπώς όπως αναφέρεται στον γαλλικό τύπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Γαλλία, δεν θα λάβουν από την συγκεκριμένη εταιρία δόσεις του εμβολίου πριν από τις αρχές του 2022.

Το εμβόλιο της Valneva κατά του Covid-19 χρησιμοποιεί την κλασική τεχνολογία του αδρανοποιημένου ιού, όπως, για παράδειγμα γίνεται για τη γρίπη και η ανοσοαπόκριση επέρχεται με έναν ιό που στερείται της ικανότητας του να βλάψει τον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων των δοκιμών σε ανθρώπους αναμένονται τον Απρίλιο, ενώ το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με δυνατότητα αποθήκευσης σε θερμοκρασίες ψυγείου στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Εάν οι συνεχιζόμενες δοκιμές σε ανθρώπους αποδείξουν αποτελεσματικότητά, το εμβόλιο αυτό θα μπορούσε να εγκριθεί έως το τέλος του 2021.

Όπως και άλλες εταιρίες βιοτεχνολογίας έτσι και η Valneva δεν περίμενε μέχρι να ολοκληρώσει όλες τις κλινικές δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου για να το πουλήσει, δεδομένων των κολοσσιαίων ποσών που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το franceinfo ήταν το πρώτο, που υπέγραψε συμφωνία μαζί της τον Ιούλιο του 2020, για να ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο συμφωνία για την παραγωγή 190 εκ. δόσεων εμβολίου, με ονομαστική αξία τα 1,4 δις. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι Βρετανοί εξασφαλίζουν εκτός απρόοπτου από το φθινόπωρο το πρώτο εμβόλιο της Valneva, με τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη δεν αναμένεται να λάβει δόσεις εμβολίου πριν από τις αρχές του 2022 καθώς μόλις τον Ιανουάριο φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ξεκίνησε διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva για να αγοράσει έως και 60 εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας η Valneva είχε ζητήσει συνεργασία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον Απρίλιο του 2020, πριν στραφεί στους Βρετανούς. Αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης φέρεται να αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της εταιρείας λέγοντας ότι το γαλλικό κράτος είχε εκτεταμένες συζητήσεις με την εταιρεία από τις 6 Μαΐου 2020, ωστόσο εκείνη αποφάσισε να προχωρήσει σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπήρχε επίσης μονάδα παραγωγής της.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία βιοτεχνολογίας Valneva διαθέτει περίπου 600 υπαλλήλους και είναι παρούσα σε έξι χώρες. Εδρεύει κοντά στη Νάντ, όπου διαθέτει τα εργαστήριά της. Μέχρι την έναρξη της πανδημίας, η εταιρεία αντλούσε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από εμβόλια για ταξιδιώτες όπως την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, την χολέρα και την διάρροια ταξιδιωτών.

Πηγή: ΕΡΤ 


Πηγή: timesnews.gr