«Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει σοβαρά την πανδημία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ΑΝΤ1, επικρίνοντάς την ότι παράλληλα προγραμματίζει μείωση δαπανών για τη δημόσια υγεία το 2021.

«Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να συζητάμε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021, το οποίο μειώνει τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας, ενώ η υγεία είναι ο κατεξοχήν τομέας όπου πρέπει να επενδύσουμε», σημείωσε. Επισήμανε ότι τα τεστ για κορωνοϊό δεν συνταγογραφούνται, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όταν σε ένα σχολείο εντοπίζεται κρούσμα, οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους το τεστ, γιατί ο ΕΟΔΥ δεν τους παρέχει τη δυνατότητα να το κάνουν δωρεάν». «Πόσα, όμως, τέτοια τεστ μπορεί να αντέξει ένας οικογενειακός προϋπολογισμός;», ρώτησε.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η φράση «είμαστε σε πόλεμο» που είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της πανδημίας, «μάλλον τελικά ειπώθηκε καθαρά επικοινωνιακά», τονίζοντας: «Πώς είναι δυνατόν σε έναν “πόλεμο”, όταν το δημόσιο σύστημα υγείας είναι “στο κόκκινο” να μην επιτάσσουμε άμεσα τις ιδιωτικές ΜΕΘ, να μην ενισχύουμε με μόνιμο προσωπικό το ΕΣΥ και να υπάρχουν άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της μάχης που περιμένουν να λήξουν οι συμβάσεις τους τα Χριστούγεννα;».

Υπογράμμισε ότι από τις 50 νέες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», «στην πραγματικότητα, από αυτές, οι ΜΕΘ που λειτουργούν είναι λιγότερες από 20 γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και το δυναμικό όσων λειτουργούν έχει αποσπαστεί από άλλα νοσοκομεία της Αθήνας, δημιουργώντας ελλείψεις αλλού». Αναφορικά με τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ότι «δεν γίνεται να λέμε πως στη Βουλή κολλάει ο ιός και να εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων, αλλά στα μέσα μεταφοράς -εφόσον φοράμε μάσκα- να λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι «μέσα σε αυτήν την κατάσταση, το κυβερνητικό αφήγημα μιλά για “ατομική ευθύνη” και για την “ανεύθυνη νεολαία” η οποία υποτίθεται ότι μονίμως διασκεδάζει στις πλατείες», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «δεν γνωρίζω καμία πλατεία που να “έχει δώσει” 190 κρούσματα, γνωρίζω όμως χώρο εργασίας που “έδωσε” 190 κρούσματα». Είπε ότι «οι νέοι άνθρωποι δεν είναι ανεύθυνοι που διασκεδάζουν, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην εστίαση, στα courier, στα σουπερμάρκετ, στις αποθήκες και αν ρωτήσετε την κυβέρνηση πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει σε εργασιακούς χώρους, δεν μπορεί να σας απαντήσει γιατί έχει διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας». Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνειδητά σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία και άφησε τη χώρα ανοχύρωτη απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που όλοι ξέραμε ότι θα ερχόταν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr