Η εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου Etsy Inc, που ειδικεύεται σε χειροποίητα αντικείμενα, απέσυρε από τον ιστότοπό της ένα μπλουζάκι με το σλόγκαν «Στρατόπεδο Άουσβιτς», το οποίο φορούσε ένας άνδρας κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα.

Το Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς-Μπιρκενάου διαμαρτυρήθηκε στην εταιρεία, τονίζοντας ότι το σλόγκαν αυτό δεν σέβεται τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που χάθηκαν στο στρατόπεδο του θανάτου. Το Άουσβιτς σήμερα είναι μουσείο.

Ο άνδρας που φορούσε το μπλουζάκι ήταν ένας από τους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, λεηλάτησαν γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών και έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το μπλουζάκι αυτό έφερε επίσης ένα κρανίο, οστά σε σχήμα σταυρού και το μήνυμα «Η δουλειά φέρνει ελευθερία», μια κατά προσέγγιση μετάφραση της διαβόητης φράσης «Arbeit macht frei» (σ.σ. «Η δουλειά απελευθερώνει») που υποδεχόταν τους Εβραίους και άλλους κρατούμενους στην πύλη του Άουσβιτς.

«Etsy, παρακαλούμε αποσύρετέ το. Είναι οδυνηρό για τους επιζώντες και ασεβές για τη μνήμη όλων των θυμάτων του Άουσβιτς», αναφέρεται στον λογαριασμό του Μουσείου στο Twitter.

Ένας εκπρόσωπος του Μουσείου είπε ότι ενδύματα με παρόμοια σλόγκαν έχουν εμφανιστεί και σε άλλα διαδικτυακά καταστήματα.

Ένας εκπρόσωπος του Etsy, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο και τόνισε ότι η εταιρεία απέσυρε αμέσως το μπλουζάκι. Απαγόρευσε επίσης στην εταιρεία που το διέθετε να χρησιμοποιεί τον ιστότοπό του.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr