Η Ισπανία σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις μεγάλες εταιρείες και στους πλούσιους, για να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες δαπάνες για την κοινωνική περίθαλψη και τις υποδομές στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της για το 2021, όπως δήλωσε η κυβέρνηση σήμερα Τρίτη.

Η αριστερή κυβέρνηση εξήγησε μερικά από τα σχέδιά της, αφού είχε ήδη προβλέψει νωρίτερα αυτό το μήνα μια χειρότερη συρρίκνωση της οικονομίας φέτος και μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

«Αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αναβληθεί. Είναι απαραίτητος για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντεζ σε δήλωση στην τηλεόραση.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την αύξηση των φόρων στις μεγάλες εταιρείες, στους φόρους εισοδήματος για τους υψηλόμισθους και την αύξηση του φόρου υπεραξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Ο Σάντσεζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τον προϋπολογισμό για τις υποδομές και θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά 0,9%, σύμφωνα με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό.

Εάν η κυβέρνηση μειοψηφίας λάβει αρκετές ψήφους για να εγκρίνει τα μέτρα στο κοινοβούλιο, θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Ισπανίας από το 2018 και ο πρώτος προϋπολογισμός για ολόκληρο το έτος από το 2016. Σε άλλα χρόνια, υπήρξε απλώς μια ανατροπή του προηγούμενου προϋπολογισμού, λόγω έλλειψης πλειοψηφίας.

Πηγή: Reuters


Πηγή: timesnews.gr