Εκτάκτως συνεδριάζει το απόγευμα σήμερα η κυβέρνηση της Τσεχίας για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς δεν κατέληξε σε αποφάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις προειδοποίησε νωρίτερα χθες ότι απαιτείται λήψη πιο αυστηρών για να αποτραπεί ο κίνδυνος «καταστροφής» στα νοσοκομεία, καθώς η χώρα δίνει μάχη με αριθμούς μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό και θανάτων που συγκαταλέγονται στους υψηλότερους στον κόσμο κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό.

Με τα καταστήματα που η λειτουργία τους δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητοι, τους χώρους διασκέδασης και τα περισσότερα σχολεία να έχουν κλείσει ήδη, πλέον συζητείται η επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Άλλο μέτρο υπό συζήτηση είναι η απαγόρευση των ταξιδιών σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει από αύριο 26η Φεβρουαρίου ως την 11η Απριλίου, με ορισμένες εξαιρέσεις. Στον υπό κατάρτιση κατάλογο των χωρών όπου θα απαγορεύονται τα ταξίδια περιλαμβάνονται η Μποτσουάνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Κένυα, το Μαλάουι, η Τανζανία κ.ά..

Το υπουργείο φοβάται ότι για ορισμένα από τα κρούσματα των τελευταίων ημερών ενοχοποιείται το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά αυτό δεν έχει επαληθευτεί ακόμα εργαστηριακά.

Η Τσεχία κατέγραψε πάνω από 15.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 την Τρίτη, τον υψηλότερο αριθμό από την 6η Ιανουαρίου, ενώ καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη αναπαραγωγής του ιού σε όλη την Ευρώπη κατά κεφαλήν, εξαπλάσιο από αυτόν της γειτονικής Γερμανίας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση είναι 1.389 —πρόκειται για ρεκόρ— και ελάχιστες ελεύθερες κλίνες απομένουν πλέον στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας των 10,7 εκατ. κατοίκων.

Συνολικά, η Τσεχία είχε καταγράψει μέχρι χθες τουλάχιστον 19.682 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,18 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2.


Πηγή: timesnews.gr