Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά του κορονοϊού στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ προγραμματίζουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

«Στη Γερμανία θα αρχίσουμε, αν η έγκριση έρθει όπως έχει προγραμματιστεί, στις 27 Δεκεμβρίου. Οι άλλες χώρες στην ΕΕ θέλουν να μπορούν να αρχίσουν και θέλουν να αρχίσουν από τις 27 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Σπαν ενόψει συνεδρίασης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας παρασκευής του εμβολίου BioNTech.

Αυστρία

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Αυστρία θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν ήδη στις 24 Δεκεμβρίου, κάτι που αναμένει η αυστριακή κυβέρνηση αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την απόφαση του για την έγκριση του εμβολίου της BioNTech και της Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου.

Συνολικά 900.000 δόσεις αυτού του εμβολίου πρόκειται να παραδοθούν στην Αυστρία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, ενώ αναμένονται επίσης δόσεις εμβολίων από άλλους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με την Καγκελαρία στη Βιέννη, η Pfizer είχε υποσχεθεί σε τηλεδιάσκεψη με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς ότι θα αρχίσει να χορηγεί τις πρώτες δόσεις εμβολίου αμέσως μετά την έγκριση και αυτό σημαίνει ότι, στην ιδανική περίπτωση, η πρώτη παράδοση θα μπορούσε να φτάσει στην Αυστρία και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ στις 24 Δεκεμβρίου.

«Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έχουμε προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τον εμβολιασμό αμέσως μετά την παράδοση», δηλώνει ο καγκελάριος, τονίζοντας ότι «δεν θα περιμένουμε ούτε μια ημέρα, αλλά θα αρχίσουμε να διανέμουμε το εμβόλιο γρήγορα μόλις φτάσει η παρτίδα στην Αυστρία».

Μετά την παράδοση των πρώτων δόσεων εμβολίου περίπου 10.000 μονάδων ανά κράτος- μέλος της ΕΕ, περαιτέρω δόσεις θα παραδίδονται σε διάφορα στάδια τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου και στις αρχές του νέου έτους.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021 πρόκειται να παραδοθούν στην Αυστρία 900.000 δόσεις εμβολιασμού από την Biontech / Pfizer και επιπλέον αναμένονται επίσης δόσεις εμβολιασμού από άλλους κατασκευαστές.


Πηγή: timesnews.gr