Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κορωνοϊός: Εισηγήσεις για παράταση του lockdown τον Δεκέμβριο

Κορωνοϊός: Εισηγήσεις για παράταση του lockdown τον Δεκέμβριο

402
0

Μονόδρομος καθίσταται για τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η εισήγηση παράτασης του lockdown και για μετά τις 30 Νοεμβρίου, καθώς η μεγάλη δυναμική εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν εμφανίζει ακόμα δείγματα ανάσχεσης και ο στόχος ελέγχου της πανδημίας δείχνει μακρινός.

Σε δραματικούς τόνους οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ερώτημα δεν είναι εάν τα Χριστούγεννα θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά αν θα έχουμε κενές κλίνες Εντατικής για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Τους ειδικούς ανησυχεί ιδιαιτέρως η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται και η οποία συνεπάγεται επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων προκειμένου αυτά να αποδώσουν και να προκύψουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών είναι ένας επιπλέον παράγοντας που δυσχεραίνει την προσπάθεια που καταβάλλεται, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Καθώς μέρα με τη μέρα ο αριθμός νέων κρουσμάτων αυξάνεται, ταυτόχρονα μεγαλώνει η πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας, οι αντοχές του οποίου δοκιμάζονται όλο και περισσότερο.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Αθανάσιος Τσακρής στην εφημερίδα “Καθημερινή”, “η εμπειρία μας από αυτή την επιδημία είναι ότι εάν έχει περάσει κάποιο όριο, εάν δηλ. έχει φτάσει να παρουσιάζει εκθετικούς ρυθμούς αύξησης, είναι πολύ δύσκολο “να γυρίσει πίσω”. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πολύ μεγάλο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για να φανούν τα αποτελέσματά τους. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία του πρώτου κύματος, κυρίως σε χώρες που είχε ήδη προχωρήσει η επιδημία όταν εφαρμόστηκαν lockdown. Το ερώτημα με λίγα λόγια για τα Χριστούγεννα, δεν είναι εάν θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά εάν θα έχουμε διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για να νοσηλεύονται ασθενείς. Άλλωστε όσοι ανυπομονούν να βιώσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ας θυμούνται ότι σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι δεν θα τα γιορτάσουν ποτέ ξανά. Τόσα είναι έως τώρα τα θύματα του ιού σε όλον τον κόσμο”.


Πηγή: timesnews.gr