Ο βουλευτής Tomislav Tomašević της πλατφόρμας We Can! είπε την Παρασκευή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, ότι ο αριθμός των ψυχιατρικών ασθενών στην Κροατία είχε αυξηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι δεν υπήρχε εθνική στρατηγική για τη βελτίωση των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών για αυτούς τους ασθενείς.

“Ο αριθμός των ψυχικών διαταραχών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, αλλά παρόλα αυτά, από το 2016 δεν είχαμε μια στρατηγική για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας που να προβλέπει μέσα εφαρμογής και χρηματοδότηση για ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες”, δήλωσε ο Tomašević σε δημοσιογράφους.

Υπενθύμισε εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ότι η κατάθλιψη θα γίνει η πιο διαδεδομένη ασθένεια στην Κροατία και στον υπόλοιπο κόσμο έως το 2030, σημειώνοντας ότι αυτό το πρόβλημα δεν συζητήθηκε αρκετά.

“Λόγω του στίγματος που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές, οι άνθρωποι κρύβουν τα προβλήματά τους … και η εστίαση του κοινού ή το επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων δεν είναι σε θέματα όπως η ψυχική υγεία”, προειδοποίησε.

Αυτό πρέπει να αλλάξει επειδή το «νέο φυσιολογικό» που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού θα έχει σημαντικές συνέπειες για την ψυχική υγεία του πληθυσμού, είπε.

Η νέα ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Ivana Kekin, η οποία εργάζεται ως ψυχίατρος στο νοσοκομείο KBC Ζάγκρεμπ, προειδοποίησε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν επενδυθεί αρκετά για την ψυχική υγεία στην Κροατία.

“Ο ΠΟΥ δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 93% των χωρών παγκοσμίως η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας έχει μειωθεί και η Κροατία δεν αποτελεί εξαίρεση”, δήλωσε ο Kekin.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι προσφάτως ψυχιατρικοί θάλαμοι έκλεισαν στη χώρα, όπως αυτός στο νοσοκομείο KB Dubrava στο Ζάγκρεμπ, ενώ ο χώρος για ψυχιατρικούς ασθενείς στο KBC Ζάγκρεμπ μειώθηκε λόγω του σεισμού στις 22 Μαρτίου.

“Αντί να επεκτείνουμε και να επενδύουμε σε υποδομές, ‘συρρικνωνόμαστε’ και οι υπηρεσίες καθίστανται όλο και λιγότερο διαθέσιμες”, προειδοποίησε.

Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο το χειμώνα ή πιθανώς την άνοιξη, αλλά υπάρχει, ενώ δεν θα υπάρχει εμβόλιο για την κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού, τον αλκοολισμό και την αυτοκτονία, είπε.

Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για την αύξηση των επενδύσεων σε ομάδες πρόληψης και κινητές ομάδες και πρέπει να απομακρυνθούμε από το μοντέλο θεραπείας όπου οι περισσότεροι χρόνιοι ασθενείς νοσηλεύονται, δήλωσε ο Kekin. /ibna


Πηγή: timesnews.gr