Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Μαίνεται η ένοπλη σύγκρουση στην Αιθιοπία – Πάνω από 33.000 πρόσφυγες στο...

Μαίνεται η ένοπλη σύγκρουση στην Αιθιοπία – Πάνω από 33.000 πρόσφυγες στο Σουδάν

319
0

Αντάρτες από την Τιγκράι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της πόλης Μπαχίρ Νταρ, της πρωτεύουσας στην επαρχία Αμάρα, νωρίς σήμερα το πρωί, χωρίς πάντως να έχουν καταγραφεί θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στην επαρχία αυτή της Αιθιοπίας.

Στην ένοπλη σύρραξη που μαίνεται εδώ και δύο εβδομάδες στην Αιθιοπία έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ 33.000 έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν. Η σύγκρουση θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ, ο νεότερος ηγέτης στην Αφρική, που είχε τιμηθεί πέρυσι με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μπορεί να κρατήσει ενωμένη χώρα.

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), κόμμα που διατηρεί ένοπλο βραχίονα, ουσιαστικά κυβερνούσε την Αιθιοπία για δεκαετίες, ως η ισχυρότερη συνιστώσα του πολυεθνικού κυβερνητικού συνασπισμού, προτού να αναλάβει την εξουσία ο Άμπι, πριν από δύο χρόνια.

«Η παράνομη οργάνωση TPLF εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες περί τη 01:40 στην Μπαχίρ Νταρ», ανέφερε η κυβέρνηση της Αμάρας μέσω Facebook. «Οι ρουκέτες δεν προκάλεσαν ζημιές», πρόσθεσε.

Η Αμάρα ανέπτυξε στρατεύματα στην Τιγκράι στο πλευρό των ομοσπονδιακών δυνάμεων του Άμπι. Η κυβέρνηση υποστήριξε χθες Πέμπτη ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν πλέον προς τη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της επαρχίας Τιγκράι.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής (115 εκατ. κάτοικοι) αποτελείται από δέκα επαρχίες, στις οποίες ζουν διαφορετικές εθνικές ομάδες, με δικές τους κυβερνήσεις, σύστημα το οποίο ο Άμπι αποπειράται να μεταβάλλει άρδην, κάτι που αποτελεί βασική αιτία της σύρραξης. Στην τρέχουσα σύγκρουση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις στρατιωτικά ισχυρότερες επαρχίες.


Πηγή: timesnews.gr