Πολύ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Πόλη του Μεξικού όταν γυναίκες που διαδήλωναν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε οδοφράγματα που περιβάλλουν το Εθνικό Ανάκτορο, όπου οι αστυνομικοί έριξαν ψεκασμό πιπεριού αφού οι διαδηλωτές προσπάθησαν να γκρεμίσουν έναν μεταλλικό τοίχο.

Εξήντα δύο αξιωματικοί και 19 πολίτες τραυματίστηκαν, δήλωσε η Μαρσέλα Φιγερόα, αξιωματούχος της αστυνομικής υπηρεσίας της πόλης. Η κυβέρνηση της Πόλης του Μεξικού «αρνήθηκε κατηγορηματικά» τη χρήση οποιουδήποτε είδους αερίου εναντίον διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν για πάνω από 12 ώρες. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 80 τραυματίες μεταξύ των διαμαρτυρομένων.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπερασπίστηκε την απόφαση να οδοφράξει το Ανάκτορο πριν από την πορεία. Μάλιστα το οδόφραγμα περιγράφηκε ως «τείχος της ειρήνης» από τον εκπρόσωπό του – πριν από τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι ήθελε να προστατεύσει την κρατική περιουσία από βανδαλισμούς.

Ωστόσο, το τείχος απεδείχθη πρόκληση για τις γυναίκες, οι οποίες κατηγόρησαν τον πρόεδρο – για τον οποίο κυκλοφορούν φήμες ότι ταξιδεύει με ελαφριά ασφάλεια σε γωνίες της χώρας που ελέγχοντται από καρτέλ ναρκωτικών – ότι φοβάται το φεμινιστικό κίνημα και αρνείται να ασχοληθεί με πολύ σοβαρά θέματα όπως η ανεξέλεγκτη σεξουαλική βία και με το ότι κάθε μέρα 10 γυναίκες στο Μεξικό αυτοκτονούν. Τουλάχιστον 939 γυναίκες ήταν θύματα γυναικοκτονίας πέρυσι στο Μεξικό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

«Πού ήσουν όταν βιαζόμουν», ακούστηκε μια γυναίκα να φωνάζει στην αστυνομία μέσα στο χάος.

Τεταμένη σχέση του προέδρου με το φεμινιστικό κίνημα

Ο κ. Ομπραδόρ έχει μια τεταμένη σχέση με το φεμινιστικό κίνημα, το οποίο κατηγόρησε ότι χειραγωγείται από συντηρητικούς αντιπάλους και επηρεάζεται από ξένες ιδέες.

«Θέλουμε να μας προστατεύσει με τον ίδιο τρόπο που προστατεύει αυτά τα κτίρια», δήλωσε η 19χρονη Βάνια Παλάσιος η οποία κρατούσε ένα πλακάτ: «Πολέμησε σήμερα για να μην πεθάνεις αύριο».

Οι διαδηλωτές έγραψαν τα ονόματα των θυμάτων γυναικοκτονιών στο οδόφραγμα αφού εκείνο τοποθετήθηκε από την Παρασκευή και αργότερα το κάλυψαν με λουλούδια. Έγραψαν επίσης συνθήματα στο Εθνικό Ανάκτορο της Πόλης του Μεξικού- όπως: «Μεξικανική γυναικοκτονιία» και «νόμιμη άμβλωση τώρα».

Ένα άλλο σύνθημα έφερε τον ισχυρισμό ότι «ο βιαστής δεν θα είναι κυβερνήτης», μια αναφορά στον Φέλιξ Σάλγκαδο Μασεντόνιο ο οποίος διεκδικεί αξίωμα στη νότια πόλη Γκερέρο, με την υποστήριξη του Λόπες Ομπραδόρ. Ο Σάλγκαδο αρνήθηκε τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση από

Ο πρόεδρος, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως AMLO (από τα αρχικά των ονομάτων του), αντιμετώπισε κριτική από γυναίκες στο κόμμα του Morena, οι οποίες ζήτησαν να απολύσει τον υποψήφιο.

Οι γυναίκες έχουν αποδειχθεί αγκάθι στην πλευρά του AMLO . Έχει χαρακτηριστεί ως αριστερός και χαρακτηρίζει τους αντιπάλους του συντηρητικούς, αλλά έχει συχνά συντηρητική προσέγγιση σε κοινωνικά ζητήματα.

Έκοψε τη χρηματοδότηση για παιδικούς σταθμούς και καταφύγια γυναικών και προώθησε τις οικογένειες ως λύση για πανδημικές δυσκολίες, ακόμη και όταν η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε.

Τη Δευτέρα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι διαδηλώσεις των γυναικών δεν έλαβαν χώρα μέχρι να αναλάβει το αξίωμα.

Mε πληροφορίες από Guardian, El País, ADN


Πηγή: timesnews.gr