«Πίστη και κορωνοϊός. Επιστημονικές και Θεολογικές προσεγγίσεις», ήταν το θέμα της διεπιστημονικής διαδικτυακής ημερίδας,  την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, οπου έλαβαν μέρεος επιφανείς της επιστήμης και της Εκκλησίας. Όπως τονίστηκε, Εκκλησία και επιστήμη συνεργάζονται να απαλύνουν τον ψυχικό και σωματικό πόνο του ανθρώπου. 

Κατά την παρέμβαση του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος τόνισε: «Η επιστήμη έχει δικά της ταυτοτικά χαρακτηριστικά, όπως και η εκκλησία. Η επιστήμη έχει μεθοδολογικά χαρακτηριστικά, ενώ η θεολογία πιο διαχρονικά, ένα από τα οποία είναι και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.Είναι κυρίαρχο διαχρονικό ταυτοτικό χαρακτηριστικό, που δεν αλλάζει. Και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να αλλάξει»

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να αλλάξει, χωρίς να αμφισβητείται η θρησκεία, ο τρόπος με τον οποίο ασκείται στην περίοδο της πανδημίας» είπε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε: «Η μέθοδος άσκησης είναι που πρέπει να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πως εκφέρεται το μυστήριο, αυτή θα ήταν μια βάση συζήτησης για τους επόμενους μήνες, με έναν πολύ ήπιο και νηφάλιο τρόπο, χωρίς ακρότητες».

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως

«Είναι ύπουλος ο κορωνοϊός, αλλά μας βοηθάει και την πολιτεία και την εκκλησία και τις επιστήμες να έρθουμε στα μέτρα μας», τόνισε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. ‘Ανθιμος και συνέχισε: «Ο κορωνοϊός έκανε δύο πράγματα. Κλόνισε την “παντοδυναμία” μας. Την παντοδυναμία, που αισθανόμασταν, οι άνθρωποι, ότι έχουμε. Μας έφερε στα παπούτσια μας, στα όρια μας. Και το δεύτερο, μας έφερε κοντά. Και ο φόβος μας έφερε ακόμη πιο κοντά. Καταλάβαμε, όπως έλεγαν οι αρχαίοι, ότι η μοίρα μας είναι κοινή. Ξεκαβαλικέψαμε από την αίσθηση ότι είμαστε κάτι. Όταν ο άνθρωπος ξεκαβαλικέψει από τον εγωισμό του και έρθει κοντύτερα με τους άλλους ανθρώπους τότε, παρά τις όποιες διαφορές, στον πόνο είμαστε κοντά. Η καλύτερη φιλοσοφία πάει στο βρόντο με ένα πονόδοντο, έλεγε ο Κομφούκιος. Ο Θεός γράφει ίσια, με στραβές γραμμές».

Για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, σχετικά με τη λειτουργία των ναών, είπε ότι ήταν αρκετή για να στείλει στη σωστή στιγμή το κατάλληλο μήνυμα προς την πολιτεία και στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Βεβαίως, η εξ αποστάσεως λειτουργία δεν είναι το τέλειο. Αλλά προετοιμάζουμε τον κόσμο, ενημερώνουμε, από αγάπη το κάνουμε. Η Σύνοδος πολύ καλά αποφάσισε, παραπάνω δεν μπορούσε να αποφασίσει».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του μητροπολίτη ‘Ανθιμου, σε συνδυασμό με όσα προανέφερε σχετικά και ο κ. Μόσιαλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου υπογράμμισε την ανάγκη της προσαρμογής των κοινωνικών δραστηριοτήτων, αυτήν την περίοδο, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την διαδικτυακή διδασκαλία στα πανεπιστήμια και πρόσθεσε: «Χαίρομαι, γιατί ο μητροπολίτης έθεσε τη σωστή προσέγγιση, που δείχνει ότι η Εκκλησία μπορεί να είναι δίπλα σε όλους μας, που μπορεί να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει χωρίς ακραίες φωνές».

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν, ακόμη, ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Πέτκου, η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλλα, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Αναστάσιος Γιάγκου, ο καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Υφαντής, και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Πέτρος Παναγιωτόπουλος. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν, ότι οι ακραίες φωνές και από τους δύο χώρους δεν ωφελούν, όπως επίσης και η παραπληροφόρηση. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι τόσο η εκκλησία, όσο και η επιστήμη πρέπει να σταθούν δίπλα στον άνθρωπο – τον ψυχικό και σωματικό πόνο και την δυστυχία του οποίου, επιδιώκουν να απαλύνουν – σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Χαιρέτισε, επίσης, ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρος. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σταύρος Τζήμας.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr