«Η Κοινή Δήλωση του 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας επέβαλε στην Τουρκία δύο όρους: πρώτον, να περιορίσει ουσιαστικά και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα τις ροές και δεύτερον να δέχεται τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» υπενθύμισε σε σημερινές δηλώσεις του, στον ΣΚΑΪ, ο Νότης Μηταράκης.

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «για εμάς η συμφωνία με την Τουρκία είναι θέμα ΕΕ-Τουρκίας, δεν είναι ένα διμερές θέμα. Επηρεάζουμε τη συζήτηση σε έναν πολύ ουσιαστικό βαθμό, το θέμα είναι η Τουρκία να επιλέξει την ευρωπαϊκή διαδρομή. Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες κάνει ένα βήμα πίσω, απομακρύνεται από την Ευρώπη. Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και βασική μας άποψη είναι ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με ενιαία ευρωπαϊκή στάση» δήλωσε.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και προανήγγειλε τη Διάσκεψη των MED5, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Μαρτίου, στην Αθήνα. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και σε επίπεδο πρωθυπουργών – είδατε την τηλεδιάσκεψη που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός με ομολόγους του – και σε επίπεδο υπουργών, είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά όργανα. Το Σάββατο θα έχουμε στη χώρα μας τους υπουργούς εσωτερικών και μετανάστευσης της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, για να συζητήσουμε τις κοινές μας θέσεις στο θέμα της προστασίας των χωρών πρώτης υποδοχής, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, που ζήτησε η Ελλάδα κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «έχουμε ζητήσει εδώ και περίπου έναν μήνα 1.450 επιστροφές, τις οποίες ακόμα η Τουρκία δεν τις έχει αποδεχθεί, κι αυτό είναι κάτι το οποίο το θέτουμε συστηματικά στη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να καταδείξει ότι θέλει να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας ως αξιόπιστος συνομιλητής» τόνισε.


Πηγή: timesnews.gr