Η Πορτογαλία θα επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιους δήμους από τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έσπασε ρεκόρ χθες Σάββατο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να περιοριστεί η πανδημία», σχολίασε ο Κόστα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αργά χθες το βράδυ. «Αν αποτύχουμε να το κάνουμε, θα πρέπει να υιοθετούμε σταδιακά ολοένα και πιο περιοριστικά μέτρα και να θέσουμε σε κίνδυνο τον μήνα Δεκέμβριο».

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 ως τις 05:00 και αφορά 121 δήμους από τους συνολικά 308 της Πορτογαλίας, περιλαμβανομένης της Λισσαβόνας και του Πόρτο. Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα καθώς στη χώρα ξεκινά τότε μια 15νθήμερη περίοδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύκτα.

Ο Κόστα πρόσθεσε ότι σε αυτούς του 121 δήμους, όπου ζει περίπου το 70% των Πορτογάλων, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα θα ισχύει από τις 13:00 ως τις 05:00. Κάποια καταστήματα θα επιτρέπεται να παραμείνουν ανοικτά το ωράριο αυτό, όμως τα εστιατόρια θα παρέχουν υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον μόνο, εξήγησε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός καθώς παραδέχθηκε ότι το μέτρο για τα Σαββατοκύριακα αναμφισβήτητα θα πλήξει πολύ τον τομέα της εστίασης.

Η πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πορτογαλία κηρύχθηκε τον Μάρτιο και διήρκησε έξι εβδομάδες. Βάσει της πορτογαλικής νομοθεσίας η κατάσταση αυτή ισχύει για διάστημα 15 ημερών, όμως μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον.

Η Πορτογαλία, που έχει λίγους περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 173.540 κρούσματα covid-19 και 2.848 θανάτους. Όμως χθες Σάββατο ανακοινώθηκε αριθμός ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, 6.640, ο μεγαλύτερος από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Συνολικά 2.420 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, εκ των οποίων 366 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Πορτογαλία, η οποία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχε τον μικρότερο αριθμό κλινών σε μονάδες αυξημένης και εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, διαθέτει πλέον 800 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με covid-19.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP


Πηγή: timesnews.gr