Πραγματοποιήθηκε στη 1/12/2020 η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση αγροτισσών, όπως κάθε Τρίτη, στις 20.00, στην πλατφόρμα zoom που έχει εξασφαλίσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής για όλες τις αγρότισσες.

Οι συζητήσεις γίνονται κάθε Τρίτη, και την Τρίτη, 1/12/2020, στις 20.00 μετείχαν 45 περίπου αγρότισσες μεταξύ των οποίων η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι), Μαρία Καραντάνη (κτηνοτρόφος, Καλάβρυτα), Φιλλιώ Κρασσά (κτηνοτρόφος, Γαλάτσι), Αργυρώ Λαγγουράνη (κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι), Μαρία Τέλιου (κτηνοτρόφος, Ελασσόνα), Ειρήνη Σερέτη (κτηνοτρόφος, Πέλλα), Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (γεωργός, Σέρρες), Φωτεινή Τσιρόγιαννη (αγρότης, Βοιωτία) & Κατερίνα Κατσανδρή (ανθοπαραγωγός, Αχαρναί).

Στην συζήτηση παρέστη και ενημέρωσε για το «ΟΡΑΜΑ 2040 για την αγροτική Ευρώπη» η κα Μαρία-Χριστίνα Μακρανδρέου από το Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο. Το ΟΡΑΜΑ 2040 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγροτική Ευρώπη οργάνωσε δημόσια διαβούλευση από 7/9/2020 έως 30/11/2020 για να εκφρασθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονταν για το μέλλον των αγροτικών περιοχών με ορίζοντα το 2040.

Ειδικά οι τοπικοί φορείς και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να συγκαλούν οργανωμένες εκδηλώσεις και να καταγράφουν προτάσεις και επιθυμίες των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, ακόμα και στις περιαστικές αγροτικές περιοχές, και να τις προωθούν στο Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο μέχρι τον Ιαν 2021. Η Ευρ. Επιτροπή θα οργανώσει ένα συνέδριο συμπερασμάτων την άνοιξη 2021 και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τον Ιουν 2021. Το ΟΡΑΜΑ 2040 θα αποτελέσει σημείο προσανατολισμού για όλες τις ενέργειες που θα έχουν σχέση με την Ύπαιθρο της Ευρώπης και βέβαια και με την Κοινή Γεωργική Πολιτική και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αρχίσουν αν εφαρμόζονται από τον Ιαν 2023.

Οι επόμενες δημόσιες διαδικτυακές συναντήσεις αγροτισσών θα γίνουν:

  • την 15/12/2020 κυρίως για τον (τους) Άγιο Μόδεστο και
  • την 5/1/2021 για ανταλλαγή ευχών νέου έτους,
  • ενώ κάθε Τρίτη, στις 20.00 οι Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότισσες από όλη την Ελλάδα συζητούν για κάθε θέμα που τις απασχολεί επικοινωνώντας με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, [email protected], κτηνοτρόφο) Γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.

Το βήμα συζήτησης των αγροτισσών, κάθε Τρίτη, στις 20.00, ΔΕΝ συζητά για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες επαγγελματίες αγρότες, αλλά ΜΟΝΟ για τα θέματα που απασχολούν αποκλειστικά τις κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσες. Ούτε όλες τις γυναίκες της υπαίθρου, ούτε όλες τις γυναίκες.

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι) είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού κλπ) και επιθυμούν να προσεγγίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα του επαγγέλματός τους.

Την Τρίτη, 15 Δεκ 2020, στις 20.00 προσκεκλημένη στην συζήτηση είναι η κα Αικατερίνη Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, για να φέρει την πλούσια εμπειρία της από την ελληνική παράδοση.

Ο Άγιος Μόδεστος είναι προστάτης των ζώων ιδιαιτέρως των μεγαλόσωμων ζώων, των ζώων των κτηνοτρόφων & γεωργών, που η επιβίωση τους, ήταν υψίστης σημασίας για τη διαβίωση των ανθρώπων. Αυτές τις ημέρες γίνεται το «συλλείτουργο», δηλαδή κάνουν κόλλυβα που προσφέρουν και Αγιασμό. Με τον Αγιασμό τούτο ραντίζουν τα ζώα και τους στάβλους. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, ραντίζουν με αγιασμό και τα σπαρμένα χωράφια.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter “ΑγροΝέα” (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, [email protected].


Πηγή: timesnews.gr