Μπροστά στο φιλοδημοκρατικό κίνημα, που ζητεί την παραίτησή του και μεταρρύθμιση της μοναρχίας, υποχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης αίροντας την «ενισχυμένη» κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια «νίκη» για τους χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν στον δρόμο παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ-Τσαν-Ο-Τσα αποφάσισε να άρει το έκτακτο διάταγμα από σήμερα το μεσημέρι (08:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Η κατάσταση ηρέμησε πλέον οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι υπηρεσίες του κράτους μπορούν να εφαρμόζουν τους κανονικούς νόμους, αναφέρεται. «Όλα τα έκτακτα μέτρα αίρονται».

Εκτός από την απαγόρευση των συναθροίσεων περισσότερων από τεσσάρων ατόμων, το έκτακτο διάταγμα έδινε το ελεύθερο στην αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις ενώ απαγόρευε και οποιαδήποτε ανάρτηση στο διαδίκτυο που θεωρούνταν «αντίθετη προς την εθνική ασφάλεια».

Το διάταγμα είχε επιβληθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά τα επεισόδια κατά το πέρασμα της βασιλικής αυτοκινητοπομπής στην οποία επέβαινε η βασίλισσα Σουντίτα, όταν φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές έκανα μια χειρονομία σηκώνοντας τρία δάκτυλα την ώρα που περνούσε το αυτοκίνητο της, ένα σύμβολο ανυπακοής εμπνευσμένο από την ταινία «Αγώνες Πείνας».

Έκτοτε χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι, αψήφησαν την απαγόρευση οργανώνοντας καθημερινά διαδηλώσεις, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών διότι κατανοεί ότι οι παλιοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν πλέον» εκτίμησε η Κριστίν Καμπασέτ ερευνήτρια του Institut de recherche sur l’Asie du Sud-Est contemporaine.

«Δεν μπορούσε να εκτίθεται για πολύ ακόμη απέναντι σε μια αποφασισμένη νεολαία η οποία δεν σταμάτησε να μάχεται παρά τη σύλληψη των περισσότερων επικεφαλής της. Είναι μία νίκη για το κίνημα που δεν σταματά να αμφισβητεί την καθεστηκυία τάξη» πρόσθεσε.

Το κίνημα αυτό, που ξεκίνησε το καλοκαίρι, ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού, πρώην στρατηγού ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2014 έπειτα από πραξικόπημα, και την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, ευνοεί τους στρατιωτικούς στις εκλογές.

Οι διαδηλωτές επιθυμούν επίσης την κατάργηση της αυστηρής νομοθεσίας βάσει της οποίας τιμωρούνται αυστηρά όσοι προσβάλουν τον βασιλιά και την οικογένειά του. Τολμούν μάλιστα να ζητήσουν τη μεταρρύθμιση της μοναρχίας, ένα ζήτημα ταμπού στη χώρα μέχρι πρότινος. Επιθυμούν να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά του μονάρχη και τη μη παρέμβασή του στις πολιτικές υποθέσεις.


Πηγή: timesnews.gr