Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» δημοσιοποίησε προτάσεις και σκέψεις, ως συμβολή στην διαβούλευση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης», του Υπουργείου Παιδείας.

Με αφορμή την διαβούλευση που εξήγγειλε η Κυβέρνηση στις 23/11/2020 και η οποία λήγει στις 3 Δεκ 2020, μερικές από τις προτάσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής είναι:

• Πρέπει να προβλεφθεί η ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ εκπροσώπου των Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγροτών στις διάφορες Επιτροπές, Κέντρα και Δομές και κυρίως στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της υλοποίησης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

• Η καταλληλότερη μορφή αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης γίνεται με την μέθοδο της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, όπου οι εκπαιδευόμενοι ζουν και εκπαιδεύονται σε μονάδες και πηγαίνουν 2 μέρες την εβδομάδα, εναλλάξ από μία μονάδα, για τα θεωρητικά μαθήματα σε κάποιο σχολείο-κέντρο όπου και η βιβλιοθήκη.

• Σήμερα λειτουργούν 6-7 σχολεία για αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση. Πρέπει να γίνουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 15-17 και ακολούθως ένα σχολείο-κέντρο σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, δηλαδή 52 ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

• Να δημιουργηθούν τουλάχιστον 13 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΙ (χωράφια, θερμοκήπια, στάβλοι, οικοτεχνικές δομές), σαν «Θερμοκοιτίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας» και προώθησης της αγροτικής καινοτομίας.

• Στην Αγροτική Επαγγελματική Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση πρέπει να χρησιμοποιούνται και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ …

• Τα αγροτικά επαγγέλματα απαιτούν γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες. Επειδή ο αγρότης δρα μέσα στην αγροτική κοινότητα και μέσα στο βιώσιμο ισορροπημένο μέχρι σήμερα περιβάλλον πρέπει στα αγροτικά σχολεία οι νέοι αγρότες να αποκτούν ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ απαραιτήτως … (κοινωνικοποίηση, συμβίωση, θέατρο, συλλογικότητες, συνεργατισμός κλπ).

• Η Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι κυρίως εκπαίδευση στην ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και οργάνωση για δράση με πολλές αβεβαιότητες … και τα συνήθη γνωστά σχολεία ΔΕΝ προσφέρουν τέτοιες δεξιότητες.

• Οι αγρότες πρέπει να καθίστανται ικανοί να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας των αγροτικών προϊόντων, ΟΧΙ ΜΟΝΟ σαν ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ, αλλά αντιλαμβανόμενοι πλήρως πως θα φθάσει το προϊόν τους στον καταναλωτή, πρέπει να μπορούν να ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο facebook: skywalker-Εργασία στην Ελλάδα την Τετάρτη, 2 Δεκ 2020, στις 12.00, με αντικείμενο την Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση, την Αγροτική Κατάρτιση και την Διά Βίου Μάθηση Αγροτών.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter “ΑγροΝέα” (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, [email protected].


Πηγή: timesnews.gr