Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έδωσαν τη στήριξή τους σε πρόγραμμα εμβολιασμού, στο οποίο το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει υποσχεθεί να προσφέρει 112 εκατ. δολάρια.

Ανακοινώνοντας τη χρηματοδότηση, Αφγανός υγειονομικός αξιωματούχους δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα καλύψει το 20% του πληθυσμού.

Το πρόγραμμα COVAX είναι ένα παγκόσμιο σχέδιο για τον εμβολιασμό ανθρώπων σε φτωχές χώρες και χώρες μεσαίου εισοδήματος κατά της Covid-19. Στόχος είναι να χορηγήσει τουλάχιστον 2 δισεκ. δόσεις εμβολίου έως τα τέλη του 2021 για την κάλυψη του 20% των πλέον ευπαθών πολιτών σε 91 φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Ο υφυπουργός Υγείας του Αφγανιστάν Γουαχίντ Μαζρόχ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα χρειαστούν έξι μήνες για την παραλαβή των εμβολίων αλλά ότι οι αρχές είναι σε συζητήσεις για να τα παραλάβουν νωρίτερα.

Το Αφγανιστάν έχει καταγράψει 54.854 κρούσματα και 2.390 θανάτους –αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι και δεν έχουν καταγραφεί σωστά λόγω του μικρού αριθμού των τεστ και της περιορισμένης πρόσβασης σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Το όποιο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων και αυξανόμενων επιθέσεων σε βάρος μέσων ενημέρωσης και ακτιβιστών υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν δεν θα αντιταχθούν στην εμβολιαστική εκστρατεία καθώς δεν θα πάει από πόρτα σε πόρτα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι Ταλιμπάν θα «στηρίξουν και θα διευκολύνουν» την εκστρατεία εμβολιασμού που διενεργείεται μέσω των κέντρων υγείας.

Εκτός της COVAX, η χώρα έχει επίσης λάβει δέσμευση για 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca από την Ινδία, δήλωσε ο δρ Γκούλαμ Ναζάρι, επικεφαλής του Διευρυμένου Προγράμματος για την Ανοσοποίηση στο υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν.


Πηγή: timesnews.gr