«Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς»

Ολοκληρώθηκε η ετήσια ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). Για δεύτερη συνεχή χρονιά, καταγράφηκε εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής των μελών της Ένωσης (87 %) στην ψηφοφορία ανάδειξης των καλύτερων ταινιών για το 2020.

«Ο Προδότης»

Μπορεί το Φεστιβάλ των Καννών να μη διεξήχθη φέτος, λόγω πανδημίας, ωστόσο μια ταινία από τη διοργάνωση του 2019, την ίδια που μας είχε χαρίσει και τα -βραβευμένα με Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ- «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν Χο (καλύτερη ταινία του 2019 για την ΠΕΚΚ), ήταν εκείνη που επικράτησε στην ψηφοφορία. Πρόκειται για το φιλμ «Ο Προδότης» του Μάρκο Μπελόκιο, ο οποίος γύρισε το συγκεκριμένο αριστούργημα στα 81 του χρόνια.

Στις εγχώριες παραγωγές ξεχώρισε «Η Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, η προβολή της οποίας στις αίθουσες άρχισε λίγο πριν την επίθεση του κορωνοϊού, διακόπηκε αναγκαστικά, αλλά συνεχίστηκε και το καλοκαίρι, αμέσως μετά την επαναλειτουργία των κινηματογράφων.

Οι ψήφοι αναλυτικά των μελών της ΠΕΚΚ έχουν αναρτηθεί στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ένωσης (www.pekk.gr), εκεί όπου υπάρχουν και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι την αφορμή για την ψηφοφορία προσφέρει η ετήσια έκδοση Κινηματογράφος 2020, η οποία θα κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα είναι, όπως πάντα, εμπλουτισμένη με κριτικές για το σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, αλλά και με εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 2020, τα οποία παρακολούθησαν -δυστυχώς, εξ ανάγκης, ως επί το πλείστον διαδικτυακά- τα μέλη της Ένωσης.

«Απόστρατος»

Οι καλύτερες ξένες ταινίες του 2020

1) «Ο Προδότης» (Σκην.: Μάρκο Μπελόκιο)
2) «1917» (Σκην.: Σαμ Μέντες)
3) «Ο Φάρος» (Σκην.: Ρόμπερτ Έγκερς)
4) «Ένα Ψηλό Κορίτσι» (Σκην.: Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ)
5) «Κατηγορώ…!» (Σκην.: Ρόμαν Πολάνσκι)
6) «Corpus Christi» (Σκην.: Γιάν Κομάσα)
7) «Το Βαμμένο Πουλί» (Σκην.: Βάκλαβ Μαρχούλ)
8) «Στη Γη του Άγριου Μελιού» (Σκην.: Ταμάρα Κοτέφσκα, Λούμπομιρ Στεφάνοβ)
9) «Η Δίκη των 7 του Σικάγου» (Σκην.: Άαρον Σόρκιν)
10) «Η Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ» (Σκην.: Κλιντ Ίστγουντ)
11) «Tenet» (Σκην.: Κρίστοφερ Νόλαν)

«Winona»

Οι 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2020

1) «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» (Σκην.: Γιάννης Οικονομίδης)
2) «Απόστρατος» (Σκην.: Ζαχαρίας Μαυροειδής)
3) «Winona» (Σκην.: Αλέξανδρος Βούλγαρης)


Πηγή: timesnews.gr