Το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι πρόκειται να κλείσει για τέσσερα χρόνια, από το 2023, προκειμένου να ανακαινιστεί. Σχεδιασμένο από τους διάσημους αρχιτέκτονες Ρέντσο Πιάνο και Ρίτσαρντ Ρότζερς, το Κέντρο Πομπιντού εγκαινιάστηκε το 1977 και έχει αρχίσει να εμφανίζει τα σημάδια της ηλικίας του.

Είναι ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά αξιοθέατα του Παρισιού και φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη.

«Είχα δύο επιλογές» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ροσελίν Μπασελό στην εφημερίδα «Figaro». «Η μια ήταν η ανακαίνιση του κέντρου ενώ θα ήταν ανοιχτό και η άλλη να το κλείναμε εντελώς. Διάλεξα την δεύτερη γιατί θα είναι συντομότερη και λιγότερο ακριβή» εξήγησε.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πομπιντού, Σερζ Λασβίν, χαρακτήρισε την προγραμματισμένη ανακαίνιση «ζωτικής σημασίας» για τη συντήρηση του κτηρίου, το οποίο αποκαλεί «πρώτο αριστούργημα» του μουσείου. «Είναι απαραίτητο για να παραμείνει ένα παγκόσμιο σύμβολο νεωτερικότητας και αρχιτεκτονικής» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης, που θα κοστίσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, θα βελτιωθούν τα πρότυπα ασφάλειας και προσβασιμότητας, όπως και τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού του κτηρίου. Ο αμίαντος αναμένεται επίσης να αφαιρεθεί από τις εγκαταστάσεις.

Η κατασκευή δεν έχει υποστεί σημαντικές ανακαινίσεις από τότε που παραδόθηκε σε χρήση.

Όπως όλοι οι πολιτιστικοί χώροι στο Παρίσι, το Κέντρο Πομπιντού έκλεισε την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου τον περασμένο χρόνο, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, και παραμένει και πάλι κλειστό από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός του κτιρίου θέλει σχεδόν όλα τα δομικά και μηχανικά του στοιχεία να είναι εμφανή εξωτερικά, ελευθερώνοντας έτσι τεράστιους εκθεσιακούς χώρους στο εσωτερικό του. Εξωτερικά δεσπόζουν ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου και οι διαφανείς ή έγχρωμοι σωλήνες που το περιβάλλουν. Οι αγωγοί αέρος είναι μπλε, οι σωλήνες νερού πράσινοι, οι γραμμές ηλεκτρισμού κίτρινες και κόκκινοι οι ανελκυστήρες.

Η βιβλιοθήκη του Κέντρου φιλοξενείται στους τρεις πρώτους ορόφους του κτιρίου, ενώ το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης καταλαμβάνει τον τέταρτο και πέμπτο όροφο.

Το τολμηρό αυτό έργο στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας συνάντησε έντονες αντιδράσεις την περίοδο του 1970, ακόμη και μηνύσεις, αλλά τελικά έγινε αγαπημένο σημείο αναφοράς του Παρισιού. Φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζωρζ Πομπιντού (1969-1974).

Συνολικά 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέφθηκαν το 2019 προτού ξεκινήσει η υγειονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr