Το χαμένο κάλλος της ανέκτησε μια εντυπωσιακή τοιχογραφία στον χώρο της Πομπηίας, στην Ιταλία, η οποία αποκαταστάθηκε από αρχαιολόγους και συντηρητές έργων τέχνης.

Η τοιχογραφία στον κήπο του σπιτιού των Ceii -από τα πιο σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας-  εντυπωσιάζει με τα έντονα χρώματά της έπειτα από την πρόσφατη αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων της.

Με σκηνές κυνηγιού άγριων ζώων και όμορφα τοπία, το έργο βρίσκεται στον πίσω τοίχο του κήπου του σπιτιού της οικογένειας Ceii, που χτίστηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, δηλαδή στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., και χάθηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου,  το 79 π.Χ..

POMPEII SITES

Η Stefania Giudice, που ανέλαβε την αποκατάσταση, σημείωσε πως από την ανασκαφή του κτηρίου, μεταξύ 1913 και 1914, και με την πάροδο των ετών, λόγω της έλλειψης κατάλληλης συντήρησης και της χρήσης ακατάλληλων πρακτικών αποκατάστασης, έχει σημειωθεί προοδευτική επιδείνωση των πινάκων και ζημιές στην τοιχογραφία ιδίως εξαιτίας της υγρασίας.

LUIGI SPINA

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περίπλοκης παρέμβασης, οι συντηρητές κατάφεραν να καθαρίσουν σημαντικά θραύσματα της τοιχογραφίας, ειδικά τη φυτική διακόσμηση, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες όπως είναι το λέιζερ και τα υποβαθμισμένα μέρη του πίνακα επιδιορθώθηκαν μέσω ενός ακριβούς εικονογραφικού ρετουσαρίσματος.

«Αυτό που κάνει αυτήν την τοιχογραφία τόσο ξεχωριστή είναι ότι είναι πλήρης, κάτι που είναι σπάνιο σε μια τόσο μεγάλη τοιχογραφία στην Πομπηία» δήλωσε στους «Times» o Massimo Osanna, γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας.


Πηγή: timesnews.gr