Οι ετοιμασίες για την Μπερλινάλε θα βρίσκονταν αυτή την περίοδο υπό κανονικές συνθήκες και δίχως πανδημία στο ζενίθ. Πώς θα είναι όμως το φεστιβάλ φέτος;

Η Μπερλινάλε είναι ένα από τα διασημότερα και μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως και, αν δεν υπήρχε η πανδημία, για τους διοργανωτές και τους επισκέπτες θα ήταν οι τελευταίες μέρες πριν σηκωθεί η αυλαία – οι ετοιμασίες και η ανυπομονησία όλων θα βρισκόταν στο ζενίθ. Τα αεροπορικά εισητήρια και το ξενοδοχείο στη γερμανική πρωτεύουσα θα ήταν ήδη κλεισμένα, το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είχε ήδη εκτυπωθεί.

Για το 2021 η Μπερλινάλε είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου. Βέβαια, όπως όλες οι εκδηλώσεις, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την φετινή διοργάνωση στο διαδίκτυο. Αυτή θα πραγματοποιηθεί βάσει του νέου προγράμματος σε δύο μόνο ημέρες, με την πρώτη να τοποθετείται αρχές Μαρτίου. Μία διαδικτυακή συνάντηση του χώρου. Αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι τις φετινές προβολές θα μπορεί κανείς να συνδυάσει με ποπκόρν – ένα σνακ που υπό κανονικές συνθήκες στο φεστιβάλ απαγορεύεται.

Φεστιβάλ μέσω ίντερνετ

Στα πλαίσια του European Film Market (EFM), μίας από τις τρεις σημαντικότερες πλατφόρμες συνάντησης του φεστιβάλ, συναντώνται καθε χρόνο εκπρόσωποι του κινηματογράφου, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων ή για παράδειγμα να συζητήσουν ενδεχόμενες νέες παραγωγές και συνεργασίες. Αν και η λάμψη του δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο εκείνη που έχουν οι φωτογραφίσεις στο κόκκινο χαλί, πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης με τεράστια σημασία για τον χώρο του κινηματογράφου. Και φέτος η μεταφορά του ονλάιν ήταν αναπόφευκτη…

Οι δημοσιογράφοι και οι κριτικοί κινηματογράφου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ταινίες, λαμβάνοντας κωδικούς για να εισέλθουν σε μία ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα. Παράλληλα, οι παραγωγοί και οι εταιρείες θα αποφασίζουν αυτόνομα το κατά πόσο θέλουν να διαθέσουν την ταινία τους στα μίντια ή όχι, πράγμα που θα επιφέρει το εξής: Για κάποιες ταινίες θα υπάρχουν πληροφορίες ονλάιν, ενώ για κάποιες άλλες όχι.

Επιπλέον, δεν θα υπάρξει ο ετήσιος, καθιερωμένος… συνωστισμός. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως όταν κανείς αναφέρεται στην Μπερλινάλε, δεν μιλάει μόνο για τις προβολές των ταινιών, αλλά για όλο το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο την περίοδο εκείνη. Η αποστειρωμένη Potsdamer Platz έχει ξαφνικά έναν άλλο αέρα – το κόκκινο χαλί γίνεται σημείο αναφοράς (τόσο πολύ, που η διοργάνωση αναγκάζεται να το αντικαταστήσει με ένα καινούριο περίπου τα μισά του φεστιβάλ). Και βέβαια, οι ένοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας φουσκώνουν τα εφεδρικά στρώματα και ανοίγουν τους καναπέδες τους με σκοπό να φιλοξενήσουν όλους εκείνους τους ταινιόφιλους φίλους τους.

Το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ τον Ιούνιο

Η περσινή Μπερλινάλε ήταν μία από τις τελευταίες μεγάλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν την λήψη των μέτρων και του λοκντάουν

Πριν από ένα χρόνο η Μπερλινάλε ήταν μία από τις τελευταίες μεγάλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία. Μετά ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού. Για το κοινό η φετινή διοργάνωση προετοιμάζει τις “ανοιχτές” προβολές για τον Ιούνιο. Μία ακριβής ημερομηνία όμως προς το παρόν δεν υπάρχει. Οι δυο διευθυντές της Μπερλινάλε, Κάρλο Σατριάν και Μαριέτε Ρίσενμπεκ, έχουν ανακοινώσει όμως ότι αυτές πρόκειται να γίνουν σε κλειστούς και θερινούς κινηματογράφους. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί κατά το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, ενώ, μέχρι να χαλαρώσουν τα μέτρα, για τους λάτρεις των ταινιών οι επιλογές είναι πλέον λίγο πολύ γνωστές και εντός του σπιτιού – αντ’ αυτού όμως δίχως περιορισμούς αναφορικά με τα σνακ και τα αφεψήματα.

  • Γιούλια Κίλιαν, Καρολίν Μποκ, dpa
  • Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου
  • www.dw.com

Πηγή: timesnews.gr