Η ρωσική Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (ΝΑΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε τρομοκρατική επίθεση στο Νταγκεστάν, μια ασταθή μουσουλμανική δημοκρατία στον ρωσικό Καύκασο, σκοτώνοντας έναν άνδρα που ήταν έτοιμος να επιτεθεί εναντίον αστυνομικών.

Ο άνδρας, ο οποίος εξουδετερώθηκε κατά την διάρκεια της επιχείρησης στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά, είχε καταδικαστεί παλιότερα για τρομοκρατικές ενέργειες και σχεδίαζε να επιτεθεί σε άνδρες της επιβολής της τάξεως, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΚ, στην οποία επισημαίνεται παράλληλα ότι στο σημείο που έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών βρέθηκε ένα αυτόματο όπλο, πυρομαχικά, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έτοιμος προς χρήση καθώς και άλλα αποδεικτικά στοιχεία των εγκληματικών προθέσεων του συμμορίτη».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συντονισμένες ενέργειες των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας κατέστησαν εφικτό να αποτραπεί μια τρομοκρατική εγκληματική ενέργεια που θα μπορούσε να έχει θύματα πολίτες και αστυνομικούς.

Βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η ΝΑΚ δείχνει αρκετούς άνδρες με τη στολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) να ηγούνται της επιχείρησης στην πόλη Μαχατσκαλά του Νταγκεστάν.

Ο ρωσικός Καύκασος έχει ζήσει δύο αιματηρές συγκρούσεις τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 μεταξύ των ομοσπονδιακών δυνάμεων και Τσετσένων αυτονομιστών, οι οποίοι ανέπτυξαν δράση και σε άλλες δημοκρατίες της περιοχής, φθάνοντας στο σημείο να υπόσχονται την ίδρυση του «Ισλαμικού Κράτους» τον Ιούνιο του 2015.

Παρότι η επιρροή της ομάδας των τζιχαντιστών παραμένει περιορισμένη, περιοδικά πραγματοποιούν επιθέσεις ιδιαίτερα στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν όπου έχουν στόχο τις αρχές.

Τον Δεκέμβριο, έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Δημοκρατία του Καρατσάγεβ -Τσερκέσια. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει επίσης ότι είχαν αποτρέψει ένα σχέδιο επίθεσης του Ισλαμκού Κράτους (ISIS) στο Νταγκεστάν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, TASS


Πηγή: timesnews.gr