Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς είναι η πρώτη πολίτης της χώρας που έκανε το εμβόλιο των Pfizer-Biontech κατά της Covid-19. Ο εμβολιασμός της πρωθυπουργού έγινε στο Ινστιτούτο Ιολογίας «Torlak» στο Βελιγράδι, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Με τον τρόπο αυτό η πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

«Ως πρωθυπουργός και επικεφαλής της Επιτροπής αντιμετώπισης της επιδημιολογικής κρίσης αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να εμβολιαστώ πρώτη δηλώνοντας έτσι εμπιστοσύνη στο εμβόλιο» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Ανα Μπρνάμπιτς. Αμέσως μετά την πρωθυπουργό της Σερβίας εμβολιάστηκαν επίσης και δύο επιδημιολόγοι, μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φτάσουν άλλα δύο εμβόλια το ρωσικό «Sputnik V» και το κινέζικο «SinoFarm» για τα οποία αναμένεται η έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Ανέφερε ότι προκειμένου να εκφραστεί από την πολιτική ηγεσία η εμπιστοσύνη σε όλα τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση, αποφασίστηκε να εμβολιαστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το κινέζικο εμβόλιο ενώ ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ θα κάνει το ρωσικό εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι η Σερβία παρέλαβε την περασμένη Τρίτη 4.870 δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό τροφίμων γηροκομείων. Συνολικά, από το συγκεκριμένο εμβόλιο η Σερβία έχει προπληρώσει 1,8 εκατομμύρια δόσεις που θα φτάνουν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2021.

Ο εμβολιασμός στη Σερβία θα είναι προαιρετικός, θα πραγματοποιείται δωρεάν και οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο επιθυμούν να εμβολιαστούν.


Πηγή: timesnews.gr