Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Σλοβακία: Ο ηγέτης της ακροδεξιάς καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για διάδοση...

Σλοβακία: Ο ηγέτης της ακροδεξιάς καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για διάδοση μίσους

334
0

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς στην Σλοβακία, Μάριαν Κοτλέμπα, του οποίου το κόμμα κατέχει 14 έδρες στο κοινοβούλιο, καταδικάστηκε σήμερα σε τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση για διάδοση μίσους, με την κατηγορία ότι διοργάνωσε μια δήθεν φιλανθρωπική εκδήλωση που το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είχε ναζιστική κεντρική ιδέα.

Ο Κοτλέμπα, βουλευτής και πρώην περιφερειακός κυβερνήτης, που ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα «Η Σλοβακία μας» (LSNS), είχε κατηγορηθεί ότι διένειμε επιταγές των 1.488 ευρώ σε φτωχές οικογένειες σε μια εκδήλωση που σηματοδοτούσε την επέτειο της ίδρυσης του σλοβακικού κράτους-μαριονέτα της ναζιστικής περιόδου.

Ο αριθμός 1488 είναι ένα σύμβολο για τους ρατσιστές της λευκής υπεροχής, που αναφέρεται σε ένα ρατσιστικό σύνθημα 14 λέξεων και το ναζιστικό χαιρετισμό «Heil Hitler», που ξεκινά με το όγδοο γράμμα της αλφαβήτου. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το επιχείρημα των εισαγγελέων ότι οι ρατσιστικές αναφορές ήταν σκόπιμες.

Το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο του Πεζινόκ, βόρεια της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, κατέληξε ότι ο Κοτλέμπα, 43 ετών, είναι ένοχος για υποστήριξη ενός κινήματος με στόχο την καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η απόφαση είναι εφέσιμη στο Ανώτατο Δικαστήριο και ο ακροδεξιός βουλευτής δεν οδηγήθηκε αμέσως στη φυλακή. Αν επικυρωθεί η απόφαση, ο Κοτλέμπα θα χάσει επίσης την κοινοβουλευτική του έδρα.

Το κόμμα του Κοτλέμπα θέλει να αποσύρει τη Σλοβακία από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και είναι βαθιά επικριτικό ενάντια στην ΕΕ. Στο παρελθόν το κόμμα έχει εκφράσει σεβασμό για το καθεστώς-μαριονέτα της ναζιστικής περιόδου, του οποίου ο αρχηγός, Τζόζεφ Τίσο βοήθησε στην απέλαση δεκάδων χιλιάδων Σλοβάκων Εβραίων και να οδηγηθούν σε στρατόπεδα θανάτου των Ναζί. Αργότερα δικάστηκε για προδοσία.

Το κόμμα LSNS τα τελευταία χρόνια άμβλυνε τον τόνο του, διατυπώνοντας δεσμεύσεις του να σκληρύνει το νόμο και την τάξη και να υπερασπιστεί τους «αξιοπρεπούς Σλοβάκους».

Κέρδισε την τέταρτη θέση στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2020, συγκεντρώνοντας το 8% των ψήφων, κερδίζοντας 14 από τις 150 έδρες της Βουλής.


Πηγή: timesnews.gr