Για τα μέτρα που θα ισχύσουν την περίοδο των εορτών, αλλά και για τους κινδύνους που διατρέχει η κοινωνία , σε περίπτωση που χαλαρώσουν οι πολίτες, μίλησε σε συνέντευξή του ο υφυπουργόςς παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον «Real Fm», τόνισε ότι αναφορικά με τις εκκλησίες, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο σε καλό κλίμα. Το θέμα, όπως είπε, τέθηκε στην Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να δει τι περιθώρια υπάρχουν για το άνοιγμα των εκκλησιών μας, κατά τις ημέρες των εορτών.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η Επιτροπή κινείται στην κατεύθυνση, αντί για δύο ημέρες, να έχουμε τρεις ημέρες ανοιχτές τις εκκλησίες. Δηλαδή, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα, με τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν οι εκκλησίες να έχουν διπλή Λειτουργία, κάτι που γινόταν και στο παρελθόν», σημείωσε.

«Όσον αφορά τον αριθμό των πιστών εντός των ναών, αντί των 9 ατόμων να πάμε στους 25, κατά μέγιστο, ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά στους μη μητροπολιτικούς ναούς, ενώ στους μητροπολιτικούς να πάμε μέχρι τα 50 άτομα τον μέγιστο αριθμό πιστών. Και αυτά για τις τρεις ημέρες. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Η Επιτροπή, σημείωσε, κάνει εισηγήσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθηθεί η συμβουλή των ειδικών, όπως έγινε και στο παρελθόν. «Αν αυτή η ευελιξία δώσει τη δυνατότητα στην Ιερά Σύνοδο να έχει μια εποικοδομητική στάση, μένει να το δούμε. Αλλά πιστεύω ότι η Εκκλησία όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα δείξει υπεύθυνη στάση», συμπλήρωσε.

Για το ωράριο στις γιορτές

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι δεν έχει εξεταστεί τίποτε άλλο, ούτε από την Επιτροπή των Ειδικών ούτε από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις γιορτές και θα παραμείνει αυτό το δύσκολο ωράριο, αλλά, όπως είπε, στέλνει το σωστό μήνυμα: «Φέτος δεν είναι το ίδιο. Δεν κάνουμε ρεβεγιόν. Μένουμε με τη στενή μας οικογένεια. Αν θέλαμε να έχουμε μία άλλη οικογένεια φίλων μας ή συγγενών μαζί -πάντα αυτών που κάνουμε συνήθως παρέα- ας μείνουμε σε αυτό τον κλειστό κοινωνικό κύκλο κι ας μην τον ανοίξουμε υπέρμετρα αυτές τις γιορτές. Αλλά όχι, όμως, για να ξενυχτήσουμε μαζί, όπως τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε.

Ο κίνδυνος οι γιορτές να οδηγήσουν σε χαλάρωση

Ο κ. Πέτσας, επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, ιδίως «όταν βλέπουμε ακόμη και σήμερα, πέντε εβδομάδες και πλέον μετά την εφαρμογή του καθολικού απαγορευτικού, να έχουμε Μ.Ε.Θ. με πληρότητα κοντά στο 80% στην Επικράτεια, κοντά στο 90% στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλα νούμερα».

Με την παραμικρή έξαρση στις αρχές ενός τρίτου κύματος, όχι στην κορύφωση, στις αρχές ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος, μπορεί αυτό να μας πνίξει, είπε, και αυτό θα ήταν πραγματικά τραγικό για τους ανθρώπους που θέλουν προστασία από το Σύστημα Υγείας και δεν θα τη βρίσκουν., τόνισε.

«Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση ξανά σε όλους για την τήρηση των μέτρων. Υπομονή. Πραγματικά, όσο κι αν είναι μια λέξη που μπορεί να έχει κακοποιηθεί, υπομονή σε όλους. Έχουμε για πρώτη φορά την ορατότητα του εμβολιασμού που έρχεται κι ας μην αφήσουμε αυτές τις μέρες να μας παρασύρουν και να είμαστε πιο χαλαροί, γιατί αυτό θα θρέψει τον κορωνοϊό» σημείωσε.

Προσαρμόζουμε τα βήματά μας

Είναι τόσο δυναμική η πανδημία, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, που μας αναγκάζει να προσαρμοζόμαστε. «Κινούμαστε σε μια δυναμική κατάσταση και αναγκαστικά προσαρμόζουμε τα βήματά μας, πάντα όμως προς τον ίδιο δρόμο. Δεν φεύγουμε από αυτό το μονοπάτι. Μπορεί να είναι λίγο πιο ευέλικτο, λίγο πιο σφιχτό, ανάλογα με ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες, αλλά βαδίζουμε στο μονοπάτι, που πρέπει να μας πάει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου με ασφάλεια, ώστε να έχουν πέσει και τα κρούσματα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο και να έχουν αποσυμφορηθεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, γίνονται διάφορες προτάσεις, για διάφορα θέματα όπως το ζήτημα της περιποίησης νυχιών Το θέμα είναι πρωτίστως υγειονομικό, επεσήμανε. «Είναι θέμα ζήτησης των χιλιάδων Ελληνίδων κυρίως, αλλά και ανδρών φαντάζομαι, που ζητούσαν τέτοιου είδους υπηρεσία και ήταν έτοιμοι να παρακάμψουν τα μέτρα και να τα έχουν κατ’ οίκον. Επομένως, από το να γίνει μία υγειονομική βόμβα με πολύ κόσμο να ανταλάσσει επισκέψεις σε σπίτια, είναι προτιμότερο να έχουμε ανοιχτό ένα κατάστημα με κανόνες»,

«Θέλουμε παράλληλα πρώτον να προχωρήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης των ταχυμεταφορών και της παραλαβής των προϊόντων από το κατάστημα χωρίς ουρές, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί αυτές τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος. Δεύτερον, να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο οι πληρωμές, για να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ των καταναλωτών, όταν παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους και του καταστηματάρχη ή του προσωπικού που τα παραδίδει. Και είναι επίσης ένα παράθυρο για εξοικείωση με όλες αυτές τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών πληρωμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Συνεχίζεται η στήριξη επιχειρήσεων που λειτουργούν με click away

«Όταν αποφασίσαμε την παράταση των μέτρων, είχαμε πραγματικά μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου. Ήταν οι εικόνες στο Harrods και στο Παρίσι. Ήταν κάτι σοκαριστικό. Και ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι αν επιτρέπαμε αυτή την εικόνα και στην Ελλάδα, θα είχαμε πραγματικά πολύ δυσάρεστες εξελίξεις. Και αυτό ήταν ένας βασικός λόγος που πρυτάνευσε στην Κυβέρνηση η απόφαση να πάμε πολύ αργά και σταδιακά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου με ασφάλεια», τόνισε.

Σχετικά με το click away, σημείωσε ότι η διαδικασία της παραλαβής εκτός καταστήματος θα δώσει λίγο τζίρο σε αυτούς οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή, χωρίς να τους στερεί το ευεργέτημα που προκύπτει από μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Άρα, όπως είπε, μπορούν να συνεχίσουν και αυτοί, οι οποίοι λειτουργούν και με click away, να θέτουν εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, να έχουν μείωση στο ενοίκιό τους 40%, να έχουν αναστολή των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί, είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο με το 50% να μην επιστρέφεται, να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Όλο αυτά, διαβεβαίωσε θα ισχύουν, και για αυτούς ενώ θα αυξάνουν και λίγο τον τζίρο τους. «Και μετά τον Γενάρη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό έχουμε προβλέψει στον Προϋπολογισμό του 2021 -που ψηφίζεται απόψε- 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποθεματικό, για να στηρίξουμε, όσο χρειαστεί», τόνισε.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Αναφερόμενος στη επιστρεπτέα προκαταβολή δεν επιβεβαιώνει σχετικά δημοσιεύματα. Όσοι πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και η 5, είπε, θα έχουν αυτό το ευεργέτημα, δηλαδή το 50% να μην επιστρέφεται. Για τις άλλες τρεις ισχύει ότι έχει εξαγγελθεί μέχρι σήμερα.

Για τον εμβολιασμό

«Φαίνεται ότι πάμε σε μία διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αρμόδιους οργανισμούς αυτές τις ημέρες. Αυτό μπορεί να γίνει και γρηγορότερα από τις 30 του μήνα, που έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία. Και αυτό θα είναι καλό. Αμέσως μετά την έγκριση, προχωράμε στις παραλαβές και εντός 48 ωρών θα αρχίσει ο εμβολιασμός», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Αυτό είναι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και πιστεύουμε ότι θα επιβεβαιωθεί. Η πρώτη φάση είναι κρίσιμη. Δηλαδή, να γίνει η πρώτη παραλαβή, στις μεγάλες αποθήκες προβλέπεται κατάψυξη και μετά η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Και από εκεί και πέρα, υπάρχει μία προτεραιοποίηση, πρώτα το υγειονομικό προσωπικό και οι πιο ευάλωτοι, με κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ώστε σταδιακά, με ασφάλεια να προχωρήσουμε  επιστρατεύοντας διαφορετικές επιλογές, -την άυλη συνταγογράφηση, το emvolio.gov.gr.–  στον καθολικό εμβολιασμό.

Μέχρι τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες, εφόσον το επιθυμούν. Πάνω από 2.117.000 συμπολίτες μας  κάθε μήνα μπορούν να εμβολιάζονται. Μέχρι τέλος Μαρτίου, θα έχουμε ένα υψηλό ποσοστό Ελλήνων που θα έχει εμβολιαστεί», κατέληξε ο κ. Πέτσας.


Πηγή: timesnews.gr