Ο Ελληνας καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης,  έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης για τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του εναντίον της παύσης της κοινωνικο-οικονομικής δραστηριότητας (lockdown) , με αποτέλεσμα οι θέσεις του να έχουν αξιοποιηθεί ακόμη και στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Δρ Ιωαννίδης βρέθηκε στο στόχαστρο της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας Washington Post  η οποία «αφιερώνει» ένα εκτενές κείμενο οκτώ σελίδων στην ηλεκτρονική της έκδοση αποδομώντας τους ισχυρισμούς του.

Μεγαλωμένος στην Αθήνα, με τους δύο γονείς του επίσης γιατρούς, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, αριστούχος της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακά στα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και Tufts και στη συνέχεια καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, το βιογραφικό του κάθε άλλο παρά αδιάφορα θα μπορούσε να περάσει στην επιστημονική κοινότητα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι αμφιλεγόμενες απόψεις του αρχίζουν να αποκτούν δημοσιότητα από τον περασμένο Μάρτιο όταν σε ένα ντοκιμαντέρ για την πανδημία του κορονοϊού ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος είναι ήδη πολύ γνωστός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τις άκρως αποκαλυπτικές έρευνες του στον πρόχειρο και ενίοτε αντιδεοντολογικό τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πολλές φόρες η ιατρική ερευνά, υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός είναι πολύ πιο ακίνδυνος απ’ ότι εκτιμάται.

«Σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Τραμπ είχε έναν ανοικτό πόλεμο με τους υγειονομικούς επιστημονικούς συμβούλους της ίδιας του της κυβέρνησης, οι αμφιβολίες του Δρ.Ιωαννίδη για την ορθότητα των λοκντάουν έγινε κομμάτι μιας εχθρικής αντιπαράθεσης για το πώς η χώρα θα έπρεπε να απαντήσει στην απειλή της Covid-19. Οι αντιρρήσεις του σε μια σειρά από εμφανίσεις στο ‘Fox News’, το CNN και άλλα ειδησεογραφικά δίκτυα προωθήθηκαν από δεξιόστροφες επιθετικές ρητορικές που είχαν ως στόχο να αποδομήσουν θεσμικούς υγειονομικούς αξιωματούχους και να ανοίξουν ξανά την οικονομία.  Ήταν μια αξιοσημείωτη στροφή για τον Ιωαννίδη, έναν πάγιο θιασώτη των επιστημονικά καθοδηγούμενων υγειονομικών πολιτικών, ο οποίος έχει εκφραστεί ενάντια στα ακραία μέτρα οπλοκατοχής, και υπέρ της κατάργησης της βιομηχανίας καπνού», αναφέρει η «Washington Post».

Οι θέσεις του ακόμη κι όταν διαψεύδονταν από όλα τα αξιόπιστα στατιστικά μοντέλα έδιναν επιχειρήματα στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο, να βγει στα μέσα ενημέρωσης και να απαιτήσει να παραμείνει η οικονομία ανοιχτή πάρα τις προοιωνιζόμενες από τότε, εκατόμβες των νεκρών. Υποστήριζε μάλιστα ότι με βάση τις δικές του εκτιμήσεις οι νεκροί στις ΗΠΑ δεν θα ξεπερνούσαν τις 10.000.

«Ο Ιωαννίδης, 55 ετών, επιμένει ότι κάνει αυτό που πάντα έκανε: Ακολουθεί τα δεδομένα και μερικές φορές έρχεται αντιμέτωπος με το κυρίαρχο αφήγημα ή την πιο δημοφιλή άποψη. Λέει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην προστασία των ασθενών και των ηλικιωμένων από τη μόλυνση, διατηρώντας όμως τις επιχειρήσεις κα τα σχολεία ανοικτά για τους λιγότερο ευάλωτους», τονίζει ο συντάκτης της Washington Post παραθέτοντας τη σχετική δήλωση του Ελληνοαμερικανού επιστήμονα.

«Υπάρχει ένας φονικός ιός εκεί έξω. Όλοι έχουν ευθύνη να κάνουμε το καλύτερο για τον περιορίσουμε. Δεν είναι αστείο, δεν είναι συνωμοσία. Δεν είναι ψεύτικος. Όμως δεν χρειάζεται πανικός. Δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε τον κόσμο μας. Δεν χρειάζεται να παγώσουμε τα πάντα».
Η κριτική από την επιστημονική κοινότητα είναι σκληρή: Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο γιατρός του Στάνφορντ «δηλητηριάζει» τον επιστημονικό λόγο, αρνούμενος να παραδεχτεί τις λανθασμένες κρίσεις του και επηρεάζει το κοινό του, το οποίο αψηφά τις οδηγίες δημόσιας υγείας για… παράλογους λόγους, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Ο Στίβεν Γκούντμαν, επιδημιολόγος και πρώην συνεργάτης του δρ. Ιωαννίδη σε ερευνητικό ινστιτούτο του Στάνφορντ, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε ο πρώην συνάδελφός του στην εξέλιξη της πανδημίας.

Επικαλούμενη την ιστοσελίδα BuzzFeed News, η Washington Post αναφέρεται στην αποκάλυψη ότι η στατιστική έρευνα που εκπόνησε ο Ιωαννίδης χρηματοδοτήθηκε από τον Ντέιβιντ Νήλμαν ιδιοκτήτη της μεγάλης αμερικάνικης αεροπορικής εταιρείας JetBlue και φανατικό υποστηρικτή της ανοιχτής οικονομίας και φυσικά του προέδρου Τράμπ.

Η καλοκαιρινή ύφεση της πανδημίας, έκανε τον Ιωαννίδη να αναθαρρήσει μοιράζοντας σύμφωνα με την εφημερίδα τον χρόνο του μεταξύ του Αστέρα της Βουλιαγμένης στην Αθήνα και της αίθουσας συναυλιών της Συμφωνικής του Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Καθώς η πανδημία επανέκαμψε με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα το φθινόπωρο, ο Ιωαννίδης αναδιπλώθηκε, όπως φάνηκε τουλάχιστον από την άρνηση του να προσυπογράψει το μανιφέστο ορισμένων συνάδελφων του μεταξύ των οποίων και πρώην συνεργατών του που υποστήριξαν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ανοσία της αγέλης για τους νέους με παράλληλα μέτρα προστασίας για τους γηραιότερους.

Όπως όμως αναφέρει και η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, ο Ιωαννίδης «είχε κάνει ήδη το όνομα του να ακουστεί. Είχε ήδη εμφανιστεί 18 φορές στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, επανειλημμένα αμφισβητώντας την ένταση της πανδημίας. Αν και γνώριζε ότι οι απόψεις του θα γίνουν προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης υποστήριξε ότι το να μην δημοσιοποιήσει τις θέσεις του θα ήταν εξίσου επικίνδυνο».


Πηγή: timesnews.gr