Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών και των βιοαποβλήτων του Στρατοπέδου «Παπάγου», που είναι και η έδρα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπέγραψαν την Τετάρτη ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, με τη σημαντική αυτή συμφωνία οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται μέρος μιας συνολικότερης οικολογικής προσπάθειας, η οποία αποσκοπεί στο να γίνει πράξη το σχέδιο του δήμου Αθηναίων για μια πόλη καθαρή και βιώσιμη, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το Στρατόπεδο «Παπάγου», το οποίο στεγάζει χιλιάδες ανθρώπους, παράγοντας σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων, εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων κι ενισχύεται με τις απαραίτητες υποδομές εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.

Πενήντα δύο μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων, 19 για ανακύκλωση (μπλε) και 33 για βιοαπόβλητα (καφέ) θα «απλωθούν» σε όλο το στρατόπεδο, σε εσωτερικούς εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να εναποτίθενται με ευκολία τα απορρίμματα στο σωστό σημείο.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που διαθέτουν, θα συλλέγουν κάθε μέρα τα απορρίμματα και εν συνεχεία θα καθαρίζουν σχολαστικά, με νερό και απολυμαντικά, όλους τους κάδους. Έτσι, αποφεύγεται το φαινόμενο υπερχείλισης των κάδων και διασφαλίζεται η υγιεινή των στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον δήμο Αθηναίων για δύο λόγους. Ο πρώτος, ο οποίος ειδικά σε αυτή τη συγκυρία έχει και μια σημαντική συμβολική υπεραξία, είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η αυτοδιοίκηση, συνεργάζονται. Κι εμείς ως αυτοδιοίκηση έχουμε την ευκαιρία να ανταποδώσουμε, έστω και λίγο, όλα αυτά που μας προσφέρετε καθημερινά» τόνισε στη διάρκεια της τελετής για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων. Όπως σημείωσε, ο δεύτερος λόγος είναι ότι «κάνουμε μαζί ένα σημαντικό και ποιοτικό βήμα, στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Κι ανοίγουμε μαζί έναν νέο δρόμο, που θέλουμε να οδηγήσει στο να γίνει επιτέλους συνείδηση στην κοινωνία, η ανάγκη για μια άλλη, διαφορετική ποιότητα ζωής. Ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί ένα πρότυπο σχεδιασμό ανακύκλωσης. Επενδύουμε συνέχεια στα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, διότι για εμάς η επόμενη χρονιά, το 2021, θα είναι η χρονιά της ανακύκλωσης. Είναι η στιγμή της Αθήνας να σηκωθεί όρθια. Χαιρόμαστε λοιπόν πάρα πολύ που είμαστε σήμερα εδώ. Ελπίζω σήμερα να ήταν μόνο μια αρχή και να μπορέσουμε στο μέλλον να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, το τελικό αποτέλεσμα πάντοτε μεγιστοποιείται όταν υπάρχουν συνεργασίες και κοινές δράσεις», καθώς και ότι «με γνώμονα το ευρύτερο καλό του κοινωνικού συνόλου, υπογράφουμε σήμερα με τον δήμο Αθηναίων το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών και Βιοαποβλήτων στο Στρατόπεδο “Παπάγου”, στέλνοντας παράλληλα ισχυρό το μήνυμα της συνεργασίας δύο βασικών θεσμών της Πολιτείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα με τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον δήμο Αθηναίων».

Παρών στη υπογραφή του Μνημονίου ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και το ΓΕΕΘΑ ήταν και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Αβραμίδης, ο οποίος έχει την ευθύνη της σημαντικής προσπάθειας για την ενίσχυση και την επέκταση της ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας.


Πηγή: timesnews.gr