Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι σε 200 κομητείες του Τέξας εξακολουθούσαν ως και χθες, Τετάρτη, το βράδυ (τοπική ώρα) να αντιμετωπίζουν διακοπές στην υδροδότηση, αλλά ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής του Τέξας για Περιβαλλοντική Ποιότητα (TCEQ).

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με τα 3,4 εκατομμύρια των ανθρώπων που αντιμετώπιζαν προβλήματα υδροδότησης την προηγούμενη ημέρα, την Τρίτη, και με τα 8 εκατομμύρια την Δευτέρα και τα 9 εκατομμύρια την Κυριακή, όταν επρόκειτο περίπου για το ένα τρίτο του πληθυσμού της πολιτείας.

Μια φονική χειμωνιάτικη καταιγίδα προκάλεσε διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ευρεία κλίμακα την περασμένη εβδομάδα στο Τέξας, μια πολιτεία που δεν είναι συνηθισμένη στο ακραίο ψύχος. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και κατά την κορύφωση του φαινομένου είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση περισσότερων από 4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ως χθες, Τετάρτη, το βράδυ “33 Δημόσια Συστήματα Ύδρευσης δεν ήταν επιχειρησιακά, γεγονός που επηρεάζει 20.689 Τεξανούς”, σημειώνει ο εκπρόσωπος αυτός σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters, προσθέτοντας ότι 204 κομητείες αναφέρουν ζητήματα με τα δημόσια συστήματά τους ύδρευσης (PWS).

Περίπου 853 δημόσια συστήματα ύδρευσης εξακολουθούσαν να συνιστούν στους πολίτες να βράζουν το νερό προτού το καταναλώσουν, γεγονός που επηρεάζει 1.333.134 Τεξανούς, πρόσθεσε ο ίδιος. Την ίδια ώρα περίπου 1.176 δημόσια συστήματα ύδρευσης που είχαν προηγουμένως εκδώσει προειδοποίηση για βράσιμο του νερού, την έχουν τώρα ανακαλέσει, διευκρίνισε.

Μόλις τελειώσει η κρίση η TCEQ σχεδιάζει να εξετάσει την τρέχουσα εμπειρία για την πρόληψη της πρόκλησης τέτοιων προβλημάτων στο μέλλον, δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο Reuters ο διευθυντής της TCEQ Τόμπι Μπέικερ.

Παράλληλα ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δεσμεύτηκε χθες για την ανασυγκρότηση της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης της πολιτείας μετά το μαζικό μπλακάουτ που άφησε τους κατοίκους χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για μέρες.

Το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT), το οποίο διαχειρίζεται την ηλεκτροδότηση περίπου του 90% των κατοίκων της πολιτείας, αντιμετώπισε έντονη κριτική για την αδυναμία του να προετοιμαστεί για το δριμύ ψύχος. Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είχαν ως αποτέλεσμα ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Έξι διευθυντές του ERCOT παραιτήθηκαν και υποψήφιο στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου αρνήθηκε μια θέση σε αυτό μετά την έντονη κριτική για τις επιδόσεις του.


Πηγή: timesnews.gr