Ο Τζο Μπάιντεν προσέφερε στους Αμερικανούς μια δόση ελπίδας ότι η ζωή θα αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό αυτό το καλοκαίρι καθώς σηματοδότησε ένα έτος που σταματάει ο θάνατος στη χώρα επιταχύνοντας παράλληλα περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον τερματισμό της πανδημίας.

Στο πρώτο του διάγγελμα μετά την ορκωμοσία του ως Αμερικανός πρόεδρος τον περασμένο Ιανουάριο ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι στόχος όλων των Πολιτειών αποτελεί να έχουν καταστήσει όλους τους ενήλικες επιλέξιμους για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μέχρι την 1η Μαΐου.  Τα τρέχοντα μέτρα δίνουν προτεραιότητα στους ανθρώπους ανά ηλικία ή κατάσταση υγείας.

Η ομιλία του έρχεται ένα χρόνο μετά την ημέρα που ο Covid-19 χαρακτηρίστηκε ως πανδημία. Μισό εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν νικηθεί από τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, η διοίκησή του θα επιτύχει το στόχο του για 100 εκατομμύρια δόσεις  τις πρώτες 100 ημέρες του στο γραφείο του μέχρι την 60η ημέρα του ως πρόεδρος. «Δεν θα επιτύχουμε μόνο αυτόν τον στόχο, αλλά θα κερδίσουμε αυτόν τον στόχο», είπε σε σχόλιό του  για την επέτειο της ημέρας πριν από ένα χρόνο, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πανδημία.

«Θέλω να εμβολιαστείτε  όταν έρθει η σειρά σας και μόλις να βρείτε  την ευκαιρία», είπε ο Μπάιντεν.

Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση αναμένει να έχει αρκετές δόσεις έως τα τέλη Μαΐου για τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ, αν και αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η χορήγηση εμβολίων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο.

Ορισμένες πολιτείες ενδέχεται να είναι ήδη σε καλό δρόμο για να ανοίξουν την επιλεξιμότητα για εμβολιασμους σε όλους τους ενήλικες μέσα σε λίγες εβδομάδες και μία – η Αλάσκα – έχει ήδη ξεκινήσει.

Εάν η χώρα μπορέσει  να επιτύχει αυτούς τους στόχους, θα είναι δυνατό για τους Αμερικανούς να συγκεντρωθούν σε μικρές ομάδες για να γιορτάσουν στις 4 Ιουλίου, σημείωσε ο Μπάιντεν.

«Ο μόνος τρόπος για να ξαναγυρίσουμε στη ζωή μας, να επιστρέψουμε την οικονομία μας στο δρόμο της, είναι να νικήσουμε τον ιό», είπε ο Μπάιντεν.

Αν οι Αμερικανοί μπορούν να συγκεντρωθούν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, είπε, «αυτό θα κάνει αυτήν την Ημέρα Ανεξαρτησίας κάτι πραγματικά ξεχωριστό, όπου όχι μόνο σηματοδοτούμε την ανεξαρτησία μας ως έθνος, αλλά αρχίζουμε να σηματοδοτούμε την ανεξαρτησία μας από αυτόν τον ιό», πρόσθεσε.

«Χάσαμε όλοι κάτι. Κοινός πόνος, συλλογικές θυσίες. Ένας χρόνος γεμάτος απώλειες και χωρίς ζωή για όλους μας », συνέχισε.

«Το να βρούμε το φως στο σκοτάδι είναι κάτι πολύ αμερικανικό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το πιο αμερικανικό πράγμα που κάνουμε », είπε «δείχνοντας» στο τεράστιο οικονομικό πακέτο που κατάφερε να περάσει.


Πηγή: timesnews.gr