Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Τουρκία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Γκεργκερλίογλου για να μην του αφαιρεθεί...

Τουρκία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Γκεργκερλίογλου για να μην του αφαιρεθεί η βουλευτική ιδιότητα

293
0

Ο φιλοκούρδος βουλευτής Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του τουρκικού κοινοβουλίου να του στερήσει τη βουλευτική ιδιότητα.

«Στερήθηκα τη βουλευτική μου ιδιότητα και κινδυνεύω με φυλάκιση ενώ δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα (…) Μου μένει μια τελευταία ελπίδα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να σταματήσει αυτή τη φάρσα», δήλωσε ο Γκεργκερλίογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μπροστά από την έδρα του Δικαστηρίου στην Άγκυρα.

Το τουρκικό κοινοβούλιο αφαίρεσε την Τετάρτη από τον Γκεργκερλίογλου, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την βουλευτική του ιδιότητα και την βουλευτική του ασυλία μετά την επικύρωση της καταδίκης του σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας, συνεχίζοντας μια μακρά καταστολή του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος.

“Με αναγκάζουν να υποστώ αυτά τα βάσανα επειδή επέκρινα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;”, διερωτήθηκε σήμερα.

Για να διαμαρτυρηθεί για τη στέρηση του βουλευτικού του αξιώματος ο Γκεργκερλίογλου είχε αρχικά αρνηθεί να αποχωρήσει από το κοινοβούλιο και κοιμήθηκε εκεί για τέσσερις νύκτες. Όμως την Κυριακή τον συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας, αν και στη συνέχεια τον άφησαν ελεύθερο. Ωστόσο κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή και χθες Δευτέρα έλαβε κλήτευση να παραδοθεί στις αρχές μέσα σε δέκα ημέρες.

Πολλοί φιλοκούρδοι βουλευτές έχουν συλληφθεί στη διάρκεια αυτής της “μαύρης δεκαετίας” που σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων ανταρτών και του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία και την εντατικοποίηση των διώξεων εναντίον των κουρδικών κύκλων.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο της Τουρκίας είναι αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες διώξεις από το 2016, όταν συνελήφθη ο πρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και πολλά άλλα στελέχη του.

Εξάλλου την προηγούμενη Τετάρτη οι τουρκικές αρχές ζήτησαν να τεθεί εκτός νόμου, ένα ζήτημα που θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.


Πηγή: timesnews.gr