Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου κατά Σταϊκούρα για τις αντοχές της οικονομίας σε δεύτερο...

Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου κατά Σταϊκούρα για τις αντοχές της οικονομίας σε δεύτερο lockdown

381
0

Κριτική στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ασκεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη δήλωσή του ότι η οικονομία αντέχει και δεύτερο lockdown. Η οικονομία αντέχει και προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών τονίζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης αντιπαραβάλλοντας τη δήλωση Σταϊκούρα στη δήλωση Γεωργιάδη ότι δεν αντέχει νέο lockdown η οικονομία. Απευκταίο νέο lockdown λέει ο Νίκος Φίλης

Κριτική στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ασκεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη δήλωσή του ότι η οικονομία αντέχει και δεύτερο lockdown.

Η οικονομία αντέχει και προσλήψεις

«Ο κ. Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι η ελληνική οικονομία αντέχει και δεύτερο lockdown. Πράγματι είχαμε θωρακίσει την ελληνική οικονομία για να αντέξει πολλά», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει:

«Αλλά η ελληνική οικονομία αντέχει και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Αντέχει προσλήψεις καθηγητών, ώστε να έχουμε λιγότερα παιδιά στις τάξεις. Αντέχει αύξηση δρομολογίων στα ΜΜΕ, ώστε να μη στοιβάζονται οι άνθρωποι. Αντέχει ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός σε επιχειρήσεις».

«Η ελληνική οικονομία εν δυνάμει θα άντεχε όλα αυτά αν η κυβέρνηση επιδείκνυε την απαιτούμενη στρατηγική. Και θα αποφεύγαμε τα χειρότερα σε αυτή την περίπτωση, καθώς και τη στοχοποίηση διαφορετικής κοινωνικής ομάδας κάθε μέρα», σημειώνει ο ίδιος, καταλήγοντας ότι «το μόνο που δεν αντέχουν η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία είναι η επικοινωνιακή προσήλωση των αρίστων επιτελικών» καταλήγει στο σχόλιό του ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Έλλειψη συντονισμού καταλογίζει στην κυβέρνηση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αντιπαραβάλλοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ο κ. Γεωργιάδης χθες είπε ότι δεν αντέχουμε νέο lockdown. Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα είπε ότι το αντέχουμε. Κανείς βέβαια στην κυβέρνηση δεν απαντάει στο τι έκανε λάθος και φτάσαμε εδώ», σχολιάζει η Ε. Αχτσιόγλου και σημειώνει:

«Ας αντιληφθούν τουλάχιστον ότι η δουλειά τους δεν είναι να κάνουν δημοσιογραφικό σχολιασμό. Ας συντονιστούν έστω και τώρα στην κυβέρνηση για να στηρίξουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Απευκταίο

Απευκταίο χαρακτήρισε ένα δεύτερο lockdown o Νίκος Φίλης.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο RealFm  τόνισε ότι «κανείς δεν εύχεται να έρθει. Την πρώτη φορά πάρθηκε μέσα σε ειδικές συνθήκες. Είχαμε αιφνιδιαστεί από το ξέσπασα της πανδημίας και έπρεπε να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας» και πρόσθεσε:

«Αξιοποιήθηκε το εξάμηνο που μεσολάβησε για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας;

Έγινε προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία με καλύτερους όρους, με λιγότερους μαθητές στην τάξη;

Έγινε προετοιμασία για να είναι πυκνότερα τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες και να μην συνωστίζονται οι πολίτες, ο ένας πάνω στον άλλο, πηγαίνοντας στη δουλειά τους;

Την απάντηση τη γνωρίζουμε. Τα τρία αυτά -Παιδεία, Υγεία, Συγκοινωνίες- ήταν τα μέτωπα αιχμής στα οποία μια υπεύθυνη κυβέρνηση έπρεπε να παρέμβει δραστικά, αφού είχε το χρόνο. Δεν έκαναν όμως τίποτα σοβαρό. Βλέπεις εκεί χρειαζόταν δουλειά και πόροι.

Το μόνο που όπως φάνηκε ήξεραν «καλά», ήταν η επιβολή περιοριστικών μέτρων, το lockdown, με τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που το συνοδεύουν. Ένα δεύτερο, και γενικευμένο, δύσκολα θα το αντέξει η κοινωνία. Η κυβέρνηση έφτιαξε ένα success story -αλλά τώρα φάνηκε η γύμνια.

Όσο για τις ατομικές ευθύνες, αυτές καθορίζονται από το πλαίσιο που φτιάχνει η πολιτική εξουσία. Δεν μπορείς στα σοβαρά να καθορίζεις 9 άτομα σε ένα δημόσιο χώρο αλλά 25 και 27 σε μια κλειστή τάξη 35 τετραγωνικών. Αυτό δεν γίνεται καν κατανοητό από τον κόσμο. Είναι φθηνό μετά να τον κατηγορείς για να ξεπλύνεις τις δικές σου ευθύνες».


Πηγή: timesnews.gr