Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 20.200 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.320.716, δείχνουν σήμερα Κυριακή τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, ακόμη 321 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 21.787 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι γερμανικές αρχές αναμένεται να εξετάσουν σήμερα τη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, καθώς το επιλεγόμενο «μερικό» lockdown κρίνεται πλέον ότι αποδείχθηκε αναποτελεσματικό για την συγκράτηση της πανδημίας.

Πάνω από 13.000 θάνατοι στον Καναδά

Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά έχουν καταγράψει ως εδώ 453.257 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 13.337 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, της νόσου που προκαλεί, σύμφωνα με το καναδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

Σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά, ο μέσος όρος των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως στη χώρα έφθασε τα 6.543.

Η πανδημία «θέτει τις ζωές αναρίθμητων Καναδών σε κίνδυνο», προκαλεί σοβαρή «διαταραχή στη λειτουργία» των δομών υγείας και εγείρει «προκλήσεις για τις περιοχές που δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση περίπλοκων υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», τόνισε χθες η Τερέζα Ταμ, η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Το προηγούμενο επταήμερο, κατά μέσον όρο στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν 2.900 ασθενείς με την COVID-19, οι 565 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η Τερέζα Ταμ τόνισε πως την ίδια περίοδο, κατά μ.ό. καταγράφονταν καθημερινά 100 θάνατοι ασθενών.

Η κρίση «επηρεάζει τους πάντες», με το ιατρικό προσωπικό και το σύστημα υγείας «να σηκώνει βαρύ φορτίο», σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις «να καθυστερούν ή να αναβάλλονται» και τους χρόνους αναμονής να «επιμηκύνονται», στηλίτευσε η κυρία Ταμ.

«Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά» τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών και μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές στις «απολύτως απαραίτητες», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της καναδικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Επιπλέον 4.413 κρούσματα στην Πορτογαλία

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.413 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Ιβηρικής να φθάνει τους 344.700.

Παράλληλα, άλλοι 88 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 5.461 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ανοδική η πορεία των κρουσμάτων στη Χιλή

Δέκα περιφέρειες της Χιλής καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ενώ έξι αναφέρουν μείωση τους, ενημέρωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Οι αρχές εκφράζουν ανησυχία για την τάση, με βάση που προβλέπεται ότι τα κρούσματα τον Ιανουάριο θα κυμαίνεται μεταξύ των τριών και των εννέα χιλιάδων σε ημερήσια βάση.

Η κατάσταση «μας ανησυχεί βαθιά, γι’ αυτό λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα (…) στη μητροπολιτική περιφέρεια και σε συγκεκριμένες περιοχές σε εθνικό επίπεδο», είπε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τις προηγούμενες 24 ώρες στη Χιλή επιβεβαιώθηκαν 1.807 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 64 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε έτσι τους 15.846 νεκρούς επί συνόλου 569.781 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Κατά το υπουργείο Υγείας, 651 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), από τους οποίους οι 472 είναι διασωληνωμένοι και 61 σε κρίσιμη κατάσταση. Το επίπεδο πληρότητας των ΜΕΘ βρίσκεται επί του παρόντος στο 35%, αλλά αξιωματούχοι προειδοποιούν πως μπορεί να αυξηθεί ταχύτατα στη διάρκεια του δεύτερου κύματος.


Πηγή: timesnews.gr