Αξιωματικοί των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης κατηγόρησαν τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι χρησιμοποιούν αμάχους «σαν ανθρώπινες ασπίδες» στην επίθεσή τους με σκοπό την κατάληψη της πόλης Μαρίμπ.

Οι Χούθι, όπως είναι γνωστοί οι μαχητές της οργάνωσης Άνσαρ Αλλάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, προσπαθούν εδώ και πάνω από έναν χρόνο να καταλάβουν τη Μαρίμπ (120 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα), πόλη στην οποία βρίσκονται πετρελαιοπηγές και η οποία αποτελεί το έσχατο οχυρό των κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, ξανάρχισαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Την Πέμπτη, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, απηύθυνε έκκληση στα δύο μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, προειδοποιώντας εναντίον μιας επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Η επίθεση «θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια άμαχους, ειδικά οι μάχες που πλήττουν καταυλισμούς εκτοπισμένων», είπε.

Αξιωματικοί του κυβερνητικού στρατού που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι χρησιμοποιούν αμάχους στον καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ Ζουρ «σαν ανθρώπινες ασπίδες» αφού πήραν την περιοχή αυτή νωρίτερα την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι Χούθι μπόρεσαν να προελάσουν τις τελευταίες ημέρες δυτικά και βόρεια της Μαρίμπ.

Στις μάχες των προηγούμενων 24 ωρών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνδρες πιστοί στην κυβέρνηση και τραυματίστηκαν άλλοι 33, σύμφωνα με τους αξιωματικούς, που έκαναν επίσης λόγο για 20 απώλειες στις τάξεις των ανταρτών.

Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας στην Άντεν έκανε λόγο για περίπου 40 νεκρούς σε βομβαρδισμό του πυροβολικού εναντίον αυτοκινητοπομπής των ανταρτών βόρεια της Μαρίμπ.

Δεν είναι εφικτό να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο κανένας απολογισμός θυμάτων, πάντως είναι πολύ καθαρό το ότι και οι δύο πλευρές υφίστανται βαριές απώλειες αφότου ξανάρχισαν οι μάχες γύρω από τη Μαρίμπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των ανταρτών, ο Αμπντελαζίζ μπιν Χάμπτουρ, κάλεσε χθες τον λαό της Υεμένης να υποστηρίξει την προσπάθεια των Χούθι να κυριεύσουν τη Μαρίμπ.

«Αυτοί που μας πολεμούν στη Μαρίμπ δεν είναι παρά πράκτορες (…) στάλθηκαν εδώ με τις ευλογίες της συμμαχίας των εισβολέων», είπε, αναφερόμενος στη στρατιωτική συμμαχία υπό το Ριάντ.

«Πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε τον στρατό (σ.σ. τους μαχητές των Χούθι, στο πλευρό των οποίων τάχθηκαν κάποια τμήματα του στρατού) στην αποφασιστικής σημασίας μάχη της Μαρίμπ», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε την Παρασκευή την «έντονη ανησυχία της» για την κατάσταση.

Μέσω Twitter, η ΔΕΕΣ κάλεσε «όλα τα μέρη (…) να παίρνουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων».

Οι Χούθι κατέλαβαν τη Σανάα το 2014, κατόπιν σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς κλιμακωνόταν μια σύρραξη που έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κι έχει βυθίσει τη χώρα σε αυτή που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

Η συνεχιζόμενη προέλασή τους ώθησε το Ριάντ να επέμβει στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015.

Η κατάληψη της Μαρίμπ θα αποτελούσε βαρύ χτύπημα για την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που ελέγχει πλέον κυρίως νότιες επαρχίες, καθώς η βόρεια Υεμένη, που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, θα πέρναγε εξ ολοκλήρου στα χέρια των ανταρτών.


Πηγή: timesnews.gr