Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Υπεγράφη το καταστατικό ίδρυσης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)

Υπεγράφη το καταστατικό ίδρυσης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)

667
0

Το πρώτο βήμα για τη σύσταση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) με τη συλλογή υπογραφών για το καταστατικό ίδρυσής της, έγινε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης «χαιρέτισε θερμά την ιστορική αυτή απόφαση των συνεταιριστικών ενώσεων να ενώσουν τη φωνή τους κάτω από τον ενιαίο αυτό φορέα, που θα λειτουργήσει ως ένας ισχυρός κοινωνικός εταίρος και θα καταστεί αποκλειστικός συνομιλητής του Κράτους σε θέματα που άπτονται του συνεταιριστικού συμφέροντος» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

«Παράλληλα, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι η ΕΘ.Ε.Α.Σ. θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου, με σκοπό την προώθηση του συνεταιριστικού κινήματος ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας της πατρίδας μας».

Με το προς υπογραφή καταστατικό καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της ένωσης. Παράλληλα ορίζεται και η προσωρινή συντονιστική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους εξής συμβαλλόμενους:

  •    Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers»
  •    Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων
  •    Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος Α.Π.Σ. Ιωαννίνων «Η Πίνδος»
  •    Γεώργιος Τσάτσας, Πρόεδρος ΟΠΑΣ Πέλλας
  •    Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ένωσης Αγρινίου
  •    Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος ΕΑΣ Αργολίδας «ΡΕΑ»
  •    Νικόλαος Μηνάς, Πρόεδρος Α.Σ Καλυβίων
  •    Θανάσης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Παναιγιάλειου ΠΕΣ
  •    Νικόλαος Προκοβάκης, Πρόεδρος ΑΕΣ Λακωνίας

«Η συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη συνιστά την υλοποίηση των όσων ορίζει το άρθρο 38 του νόμου 4673/20 που προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, γεγονός που αποτέλεσε πάγιο και διαρκές αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των αγροτικών συνεταιρισμών με στόχο την επανένωση του συνεταιριστικού κινήματος κάτω από έναν ενιαίο και ισχυρό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

Στόχοι της ΕΘ.Ε.Α.Σ. είναι μεταξύ άλλων:

– Η διάδοση και η προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας και η ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην κοινωνία και την εθνική οικονομία.

– Η συμμετοχή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον αγροτικό τομέα της Ελλάδος και τη λειτουργία των συλλογικών του δραστηριοτήτων.

– Η ανάδειξη και ενδυνάμωση των συλλογικών δράσεων των αγροτών ως απαραίτητο εργαλείο της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και ως μέσο της διατήρησης της προστασίας του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική ύπαιθρο.


Πηγή: timesnews.gr