Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους ενήλικες (άνω των 18 ετών) γράφουν στην ελληνική γλώσσα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 και ως ημερομηνία λήξης η Kυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020. Κάθε συμμετοχή εκτός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δε θα γίνεται αποδεκτή.

ΘΕΜΑ

Θέμα του διαγωνισμού είναι: Αφανείς ήρωες του 1821.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση, οι Εκδόσεις Νίκας καλούν τους συμμετέχοντες σε ένα λογοτεχνικό «ταξίδι» στην Ελλάδα του 1821 μαζί με όλους εκείνους τους ανώνυμους Έλληνες ή και Φιλέλληνες, που κόπιασαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας, με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας.

Οι ιστορίες μπορούν να περιλαμβάνουν ιστορικά γεγονότα και γνώριμα πρόσωπα της Επανάστασης.  Οι πρωταγωνιστές οφείλουν να είναι αφανείς ήρωες, βγαλμένοι από κάποια ιστορική πηγή, τοπικό θρύλο, οικογενειακή ιστορία ή και από τη φαντασία του εκάστοτε δημιουργού. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι αξίες και τα ιδανικά των Ελλήνων σε εκείνη την κρίσιμη και καθοριστική καμπή της ελληνικής ιστορίας μα και διαχρονικά. Σε μια εποχή που οι αξίες δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε, θεωρούμε πως είναι χρέος της λογοτεχνίας και των πρεσβευτών της η ανάδειξη των ιδανικών που οφείλουν να διακατέχουν κάθε άνθρωπο. Ευελπιστούμε πως τα διηγήματα που θα σταλθούν θα τονώσουν την ιστορική μνήμη, το ήθος του κάθε Νεοέλληνα και θα εμπνεύσουν για νέα μεγάλα σύγχρονα κατορθώματα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ανθούλα Δανιήλ, Συγγραφέας-Κριτικός βιβλίου

Κωνσταντίνος Μπούρας, Ποιητής-Κριτικός βιβλίου

Τάσος Χατζηαναστασίου, Δρ Ιστορίας, Οργανωτικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

Νικόλαος Νίκας, Εκδότης

Στεύη Γ. Τσούτση, Συγγραφέας

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΟΡΟΙ

Οι διαγωνιζόμενοι συγγραφείς μπορούν να στείλουν ένα διήγημα από 400 έως και 700 λέξεις. Γίνονται δεκτά κείμενα στην ελληνική γλώσσα.

Τα κείμενα οφείλουν να είναι αδημοσίευτα. Βράβευση σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό νοείται ως δημοσίευση.

Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή είναι απαραίτητο να δηλωθεί τίτλος στο διήγημα, καθώς και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας κάθε συμμετέχοντος. Ψευδώνυμα δεν γίνονται δεκτά. Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Τα διηγήματα θα γίνονται δεκτά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή που θα σταλεί στη διεύθυνση: [email protected]. Στο mail θα υπάρχει επισύναψη του κειμένου σε μορφή word.doc ή docx αλλά όχι σε pdf. Στο κείμενο του mail θα πρέπει επίσης να αναγράφονται: Ονοματεπώνυμο και Τηλέφωνα Επικοινωνίας. Ο τίτλος του mail θα είναι: 2ος ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ.

Έργα ή συμμετοχές που δεν πληρούν τους όρους θα απορρίπτονται.

Όλα τα διηγήματα ελέγχονται από τις Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ, γίνεται καταμέτρηση των λέξεων και αφαιρούνται όλα τα προσωπικά στοιχεία του συγγραφέα. Στους κριτές, τα έργα αποστέλλονται για αξιολόγηση με κωδικό αριθμό, ώστε να διαφυλαχθεί η διαφάνεια της διαδικασίας.

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό εργαζόμενοι, συνεργάτες και συγγραφείς των εκδόσεων ΝΙΚΑΣ.

Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω συνεπάγεται αυτόματα αποκλεισμό από τη διαδικασία.

Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και είναι οριστική.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό σημαίνει ότι ο συμμετέχων / η συμμετέχουσα αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους όρους του διαγωνισμού, και συγκατατίθεται να τηρεί η Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ τα παραπάνω προσωπικά στοιχεία και να αποστέλλει ενημερωτικά μηνύματα που αφορούν την εκδοτική παραγωγή ή άλλες δραστηριότητες των εκδόσεων σύμφωνα με τους όρους «περί του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων».

ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο βραβείο: βιβλία των Εκδόσεων ΝΙΚΑ αξίας 300 €

2ο βραβείο: βιβλία των Εκδόσεων ΝΙΚΑ αξίας 200 €

3ο βραβείο: βιβλία των Εκδόσεων ΝΙΚΑ αξίας 150 €

(Οι παραπάνω αναφερόμενες τιμές είναι λιανικές με Φ.Π.Α.)

Τα διηγήματα της Βραχείας Λίστας των διακριθέντων διηγημάτων θα εκδοθούν από τις Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ. Εκτός από τα διηγήματα που θα συμπεριληφθούν στη Βραχεία Λίστα, ένας αριθμός διηγημάτων, επιλογής της κριτικής επιτροπής, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.nikasbooks.gr. Ο εκδοτικός οίκος διατηρεί το δικαίωμα έκδοσης βιβλίου με τα επιλεγέντα διηγήματα των διαγωνιζομένων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 07 Ιανουαρίου 2021 και θα ακολουθήσει τελετή βράβευσης εφόσον το επιτρέψουν τα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας λόγω covid-19

Σε όσους συμμετέχοντες επιθυμούν, μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@nikasbooks.gr.


Πηγή: timesnews.gr