Η IDC εκτιμά ότι, παρά την πανδημία του COVID-19, οι δαπάνες για ΤΠΕ στην Ευρώπη κινήθηκαν οριακά ανοδικά το 2020

Αντοχές στην κρίση του COVID-19 και στην οικονομική αβεβαιότητα, που αυτή προκαλεί, επιδεικνύει η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας. Το 2020, οι δαπάνες για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών άντεξαν στην πίεση και κινήθηκαν οριακά ανοδικά έναντι του 2019. Μάλιστα, για το 2021 προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη σταθεροποίηση της αγοράς ΤΠΕ στην Ευρώπη, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει και πάλι θετικό πρόσημο.

Η ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ διαμορφώθηκε, τη χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε, σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα των $925,57 δισ., που συνιστά αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Για το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), η αγορά ICT στην Ευρώπη θα βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της αυξανόμενη κατά 1% σε ετήσια βάση. Την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς ΤΠΕ – όπως εκτιμούν οι αναλυτές – θα τροφοδοτήσουν οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων της περιοχής, οι οποίες αναζητούν τρόπους να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε έναν όλο και περισσότερο ψηφιακό κόσμο.

Το 2020, σύμφωνα με την IDC (Worldwide Black Book), ορισμένες αγορές τεχνολογίας επηρεάστηκαν αρνητικά από τα κατά τόπους lockdown στην Ευρώπη, που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19. Άλλες αγορές, ωστόσο, κατάφεραν να επωφεληθούν από αυτήν τη συγκυρία, γεγονός που διέσωσε την αγορά ΤΠΕ από μια μεγάλη πτώση.

Κατηγορίες σε άνοδο

Για παράδειγμα, έντονα ανοδικά κινήθηκε το 2020 η κατηγορία infrastructure as a service. Ο όγκος των πωλήσεων στον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκε κατά 30%, που συνιστά το υψηλότερο ποσοστό ανόδου σε οποιασδήποτε τεχνολογική κατηγορία στην Ευρώπη.

Επίσης, η ζήτηση για υπολογιστές και tablet αυξήθηκε το 2020 ως αποτέλεσμα των συνθηκών της απομακρυσμένης εργασίας, της τηλε-εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας κατ’ οίκον. Για του λόγου το αληθές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις συνολικά στην αγορά συσκευών αυξήθηκαν κατά 4,6% στην Ευρώπη σε ετήσια βάση το 2020.

Αυξημένη ήταν στο μεταξύ και η ζήτηση για συσκευές HCP (hardcopy peripherals), όπως εκτυπωτές και ψηφιακά φωτοαντιγραφικά μηχανήματα. Τη ζήτηση τροφοδότησε η εργασία κατ’ οίκον, καθώς πολλοί εργαζόμενοι ανά την Ευρώπη αναγκάστηκαν να μετατρέψουν το σπίτι τους σε γραφείο. Την ίδια στιγμή, πάντως, η ζήτηση για hardcopy peripherals από πλευράς επιχειρήσεων ήταν πιο υποτονική. Ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη κατηγορία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων σε όγκο σε συσκευών, αλλά μείωση σε επίπεδο αξίας.

Κατηγορίες σε πτώση

Άλλες υπο-κατηγορίες της αγοράς ΤΠΕ στην Ευρώπη είδαν τη δυναμική τους να υποχωρεί εξαιτίας του COVID-19 και των μέτρων κοινωνικής απόστασης, που ελήφθησαν για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του νέου κορωνοϊού. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η αγορά λογισμικού, η οποία εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 4% το 2020.

Η IDC εκτιμά ότι αρνητικά κινήθηκε και η αγορά των servers και των συστημάτων αποθήκευσης. Οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι υποχώρησαν κατά 5,2% σε ετήσια βάση το 2020, καθώς οι δραστηριότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση του COVID-19.


Πηγή: timesnews.gr